24. Međunarodni znanstveni skup “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu”

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 4.11.2016.

ORGANIZATORI: Njemačka zajednica- Zemaljska udruga Podunavskih Nijemaca u Hrvatskoj

 

KRATAK OPIS:

“Proučavanje doprinosa Nijemaca i Austrijanaca, te sustavno objavljivanje rezultata tog proučavanja, afirmiralo je konstruktivnost povijesnih veza koje su postojale na ovom dijelu europskog prostora, ali indirektno i prava sljednika tih doprinosa na njihovo čuvanje, kao i ugrađivanje u temelje vlastitog identiteta. Naravno da domet tih utjecaja nije time iscrpljen, ne samo zato što je taj domet u pravilu dalekosežniji nego što se na prvi pogled to može činiti — nego i zato što u pravilu, prije ili kasnije, domet “stranih” utjecaja, civilizacijskih ili samo kulturnih, biva nužno umanjen i prešućen na račun afirmacije partikularnog nacionalnog identiteta, ili, ako idemo u tom pravcu korak dalje, nacionalnih mitova. Analiza i istraživanje relevantne faktografije sudbine Podunavskih Švaba i drugih Nijemaca i Austrijanaca na ovim prostorima također se suočava s mitovima, kao što je mnogim konkretnim primjerima,  znanstvenim i kulturološkim radovima, objavljenim u okvirima o kojima je riječ nedvojbeno pokazano.

Mit o izjednačavanju svih Nijemaca (pa i Austrijanaca) s nacizmom, mit o kolektivnoj krivici bio je jedan od prvih koje je valjalo demaskirati i detronizirati. Mitologiju europske i izvaneuropske tradicionalne germanofobije, koja i danas ima svoje predstavnike i zagovornike, također treba poštenom i bespoštednom analizom  razgolititi u njenoj besmislenosti. Među mitovima koje je valjalo suočiti s realnošću  i poništiti takvom konfrontacijom svakako je i plamen revanšizma, koji još uvijek ponegdje tinja, nanoseći štetu i njemačkom i austrijskom kulturnom i nacionalnom biću.

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj i ove godine organizira tradicionalni Međunarodni znanstveni skup „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“ koji se održava već 24 godine u kontinuitetu.
Ove godine u Osijeku očekujemo više od 50 istaknutih znanstvenika Iz Hrvatske, Njemačke, Srbije i Bosne i Hercegovine koji će prezentirati teme od važnosti za ovaj skup, a broj sudionika ovaj skup čini jednim od najvećih do sada. Ističemo činjenicu da ovakav znanstveni skup u Hrvatskoj ne organizira niti jedna druga nacionalna manjina, što ga čini jedinstvenim u manjinskom životu Hrvatske.” (http://deutsche-gemeinschaft.eu/26689 )

Ovo je već tradicionalni znanstveni skup koji se održava u Osijeku, a veliki doprinos Nijemaca i Austrijanaca imaju i dan danas dubok značaj i svakodnevno se pronalaze nekakvi novi doprinosi kako Nijemaca tako i Austrijanaca, a novi rezultati, svake godine budu objavljeni u tzv. „Jahrbuchu“, zborniku svih primljenih radova.

 

Poveznice na događaj:

Službena stranica TZ grada Osijeka grad Osijek

2015_11_04_njemacka_zajednica_490

Izvor: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=59329 (15.11.2016.)


Pratite nas i na Facebooku