Vinkovačke jeseni

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA : rujan 2017.

ORGANIZATORI: Turistička zajednica grada Vinkovaca

 

KRATAK OPIS:

Vinkovačke jeseni kulturna je manifestacija koja se održava u jesen po čemu je događaj i dobio ime, a riječ je o festivalu narodnih plesova, narodnih nošnji i različitih tradicionalnih običaja. Festival je organiziran u nadi da se tradicija nikad ne zaboravi i da se održava upravo kroz ovakav jedan događaj.
Prve Vinkovačke jeseni su bile u jesen 1996. I vrlo brzo, to je postao najpoznatiji događaj grada Vinkovaca, ali i cijele Slavonije.

Postoji nekoliko posebnih atrakcija same manifestacije, a neke od njih su : svečani mimohod koji se smatra najposjećenijim događajem. Ukratko se mimohod može opisati kao grupa ljudi koja ide ulicama grada spremljeni u narodne nošnje predvođeni povorkom konjanika. Zatim još jedna od atrakcija jeste tzv. „ Najveće kolo“ gdje svi sudionici manifestacije, ali i posjetitelji na kraju Svečanog mimohoda plešu kolo. Osim u Vinkovcima, najveće se kolo pleše i u brojnim drugim gradovima: ono je simbol nastojanja hrvatskoga naroda u očuvanju bogate povijesti i kulturne baštine.
Smotra izvornoga hrvatskoga folklora također je jedna od nezaobilaznih atrakcija Vinkovačkih jeseni.  Ona započinje nakon svečanog mimohoda i traje dva dana. Na smotri prvo nastupaju dva KUD-a iz Vinkovačkog kraja, a nakon toga nastupaju svi ostali KUD-ovi iz cijele Hrvatske.
Uz navedene, važno je još spomenuti i  folklorne večeri gdje se pjevaju pjesme iz cijele zemlje i šokačke divane , odnosno priredba kojoj je zadatak prikazati nekadašnji način života Slavonaca, te podsjetiti na to kako se neka živjelo u Slavoniji.

Vinkovačke su jeseni postale originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture, mjesto njezina okupljanja i njegovanja.  Može se reći da nam Vinkovačke jeseni daju usporedbu nekadašnjeg načina života i ovog našeg današnjeg. U mogućnosti smo vidjeti sve prednosti i mane sadašnjeg načina života, ali i onog prijašnjeg. Žele nam naglasiti ljepotu naše Slavonije i ukazati na važnost njezinih ljudi, kulture i običaja.

 

Poveznice na događaj:

grad Vinkovci TZ grada Vinkovaca Facebook stranica

 

Vinkovaèke jeseni

Izvor: http://vinkovci.com.hr/vinkovci/hrvatska/48.-vinkovacke-jeseni-na-tri-pozornice-u-gradu-na-bosutu              ( 25.10.2016.)

 


Pratite nas i na Facebooku