SVEČANO OTVORENJE SIMPOZIJA “KREATIVNA RIZNICA”

cijelaOBJAVLJENO: 20.04.2016.

IZVOR: Republika.eu / STV

Do subote pregršt predavanja, izložbi, radionica

Na osječkoj ekonomiji – šareni doček. Dvorane okićene cvijećem i oblacima, a zidovi ispisani glagoljicom. Povod? Svečano otvorenje druge po redu Kreativne riznice. I ove godine u središtu simpozija – kulturne i kreativne industrije. Njih će ovih dana predstaviti više od 200 kreativaca iz čitave Hrvatske.

Kulturne i kreativne industrije – u Europi važan dio gospodarstva, u Hrvatskoj tek u povojima. Imaju veliki potencijal, a tu su i nove tehnologije- dizajn, digitalno oglašavanje, multimedija. Sve to dio je i ovogodišnjeg simpozija “Kreativna riznica”.

“Zato i jesmo tu da teme koje su aktualne problematiziramo, da industrija koje se tek trebaju formalizirati a koja u svijetu donosi i jedna je od rastućih po udjelu u društvenom bruto proizvodu učinimo onom koja će nama biti na korist, koja će svojim zelenim tehnologijama otvarati one mogućnosti koje mi danas imamo ali su nažalost još uvijek zapravo skromne i kao su nam potencijali veliki”-kazala jeJasna Horvat, predsjednica Porgramskog odbora simpozija.

A potencijal su Osječani i ove godine prepoznali. Ove godine, kažu organizatori, broj posjetitelja dvostruko je veći.

“Ove godine imamo već prijavljenih više od 2200 pa sad tako očekujemo i više od 2000 posjetitelja na ovogodišnjoj Kreativnoj riznici. Ona nije orijentirana samo za mlađe dobne skupine, orijentirana je zapravo za sve građane. Svi su oni pozvani da posjete Kreativne riznice”- dodala je Josipa Mijoč, ispred Programskog odbora.

“Mislim da smo u ovom trenutku najveći ne samo u Hrvatskoj nego smo sigurno ovog tipa simpozija najveći u ovom dijelu Europe. I jedinstveni i smo po tome što je simpozij popularizacijski, ne naplaćujemo ulaznice, ne naplaćujemo kotizacije, dajemo sve od sebe” – kazala je Horvat.

Sve to u cilju promocije kulturnih i kreativnih industrija. A one se u Hrvatskoj razvijaju strelovitom brzinom – u Osijeku vodeće predstavnike imaju u IT sektoru.

“To je ono što je doživjelo jedan boom, jedan procvat u zadnjih nekoliko godina to mi je izuzetno drago, ja bih to nazvao industrijom budućnosti koja je prožeta u svim granama gospodarstva i industrije, stoga je važno da je Osijek  i centar Hrvatske kada govorimo o IT sektoru”- rekao je to zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin.

Prioritet je to lokalnih kreativnih industrija, dodaje Vulin, i upravo je ovakav simpozij koji se u cijelosti odvija na Ekonomskom fakultetu, najbolja moguća promocija mladih kreativaca. Njihova se predavanja mogu poslušati do subote. Tu su i razne radionice, a večernji sati rezervirani su za izložbe i koncerte.

Članak u cijelosti možete pogledati OVDJE.


Pratite nas i na Facebooku