Salon fotografije

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: lipanj 2017.

ORGANIZATORI: članovi Fotokluba Osijek

 

KRATAK OPIS:

“U dugoj povijesti hrvatske fotografije, čvrsto i neizbrisivo utkao je svoje mjesto i Fotoklub Osijek utemeljen davne 1938. godine.

Klub i dalje redovno obilježava svoje obljetnice kontinuiranog uspješnog djelovanja, što je ujedno, uz postignute uspjehe, i najveća vrijednost našega kluba koja ga izdiže iznad većine klubova na ovim prostorima. I danas se nakon Domovinskog rata članstvo uspijeva okupljati s nostalgijom kreativnog fotografskog stvaralaštva svojih najistaknutijih autora te održavati visoku razinu klupskog djelovanja. Klub je uspješni organizator mnogih izložbi umjetničke fotografije različitog karaktera. Najznačajnija je tradicionalna nacionalna natječajna izložba danas pod nazivom Salon fotografije Osijek, koja se s prekidima održava od 1939. god. Danas je ona prerasla u međunarodnu potpuno otvorenu svim fotografima svijeta
Druga po važnosti jest Izložba umjetničke fotografije autora Osječko-baranjske županije, koja pruža afirmaciju autorima posebno mladima našeg kuba, grada i cijele županije. Ona se vrlo uspješno organizira od 1995. svake godine do danas. izložba nakon Osijeka redovito se prenosi i u zainteresirane mjesta naše županije Đakovo, Valpovo, Belišće i Beli Manastir, gdje je provode tamošnji klubovi odnosno udruge kulture kao suorganizatori. Bienalno uz pomoć Foto-kluba Zagreb organizirali smo i dio poznatoga međunarodnog Zagreb Salona u Osijeku od 1975. do 2001.g.

Nažalost Fotoklub Osijek danas nema svoju foto galeriju ali kroz svoju dugu povijest u dva navrata po 5 godina je posjedovao zahvaljujući razumijevanju odgovornih ljudi Hotela Osijek i Zavoda za urbanizam i izgradnju Osijek na Šetalištu kardinala Franje Šepera 12, Galerije su bile u središtu grada i u njima su organizirane mjesečne samostalne izložbe za klub zanimljivih autora kao i recentne kolekcije fotografije klubova prijatelja iz zemlje i inozemstva, pružajući članovima, građanima i posjetiteljima grada Osijeka uvid u nacionalno i svjetsko recentno klupsko i autorsko fotografsko stvaralaštvo. “(http://www.fotoklubosijek.hr/index.php/2012-11-12-07-46-11/fotoklub-osijek/kraci-povjesni-pregled )

Zadnji hrvatski međunarodni salon digitalne fotografije održao se 2013. godine.
Poveznice na događaj:

Službena stranica Fotografija.hr grad Osijek

 

fotoklub-osijek

Izvor: http://fotografija.hr/5-salon-fotografije-cakovec-2015-2/ (11.12.2016.)


Pratite nas i na Facebooku