RAZNOVRSNE RADIONICE I PREDAVANJA NA KREATIVNOJ RIZNICI

slika

OBJAVLJENO: 25.04.2016.
IZVOR: Ivana Buljubašić

Nakon dva dana raznovrsnih radionica i predavanja naKreativnoj riznici 2016.treći dan otpočeo je predavanjimaIvone Despot, koja je predstavila Zagreb book festival te ga smjestila u kontekst kreativne industrije, teKarle Bilandžić i Krešimira Strahonje, koji su govorili o tome što znači odgovorno fotografirati te kako student fotografi stvarajujavne memorije Ekonomskog fakulteta. Za to vrijemeDomagoj Jukić i Renata Jukićpokušali su odgovoriti na pitanje je li škola kreativna te kako priprema učenike za kasniji život, aTomislav Jakopecpribližio je posjetiteljima razlike knjige i e-knjige.Nives Tomašević i Marijana Tomićupoznale su posjetitelje s portalom zadarske pisane baštine i projektom digitalizacije starih hrvatskih tekstova sa zadarskog I šibenskog područja, aAna Šimić, Dalija Dozet, Marta Užarević i Ines Jokošpredstavili su nadolazeću reviju hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA. Na okruglom stolu koji je moderiralaJasminka Mihaljević vodila se rasprava o projektu zelene knjižnice te udruživanju zelenih i eko knjižnica, dok su na radioniciPetre Avi, Maje Akšamović Andrić i Jelene Soudil-Prokopeczainteresirani sudionici različitim kreativnim tehnikama pokušavali upoznavati sami sebe, otkrivati svoje pozitivne osobine te pojačati samorazumijevanje. O gradu Vukovaru i njegovim kronotopima pamćenja, mjesta, institucija, simbola, očuvanima u kolektivnom sjećanju govorila jeDubravka Oraić Tolić, a postupcima plagiranja i neetičkom ponašanju u akademskoj zajednici govorila jeIvana Hebrang Grgić. Zoran Kojčićgovorio je o suvremenim oblicima kritičkoga mišljenja – filozofski cafe, filozofsko savjetovanje, radionice kritičkog mišljenja, aTatjana Petrač i Danijela Vodeničar posjetitelje se potaknule na uključivanje u lokalnu zajednici upoznavši ih s radom udruge Mammae te njihovim promotivnim aktivnostima.

Slijedila je stanka za nadahnuće te novi blok predavanja.Sunčica Oberman Peterkagovorila je o temeljnim odrednicama planiranja poslovnog uspjeha s naglaskom na industriju showbusinessa, aSandra Udovičić i Monika Radl Tomasrazmatrale su Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar kao mjesto turističke ponude. Na panelu “Festung Hotel”Darko Mrkonjić, Igor Mavrin, Ivica Lučić, Kristina Bjelić, Mirta Germovšek, Nikolina Josić, Kristina Mandarić i Mislav Bartošrazgovarali su o revitalizaciji Tvrđe, aAleksandar Bogdanović i Sandra Lončarić Tankosićna panelu “Društveno odgovorna kreativnost glumačke profesije” kojeg je vodilaRenata Petrovićodgovarali su na pitanje što čini dobrog i odgovornog glumca.Matija Raosposjetiteljima je iznio podatke i brojeve o samozaposlenima u kulturnim i kreativnim industrijama te podcrtao još uvijek neriješeno pitanje zakonskih regulative tih industrija te njihovim djelatnika.

Darija Ivankovićgovorila je o poduzetničkim potencijalom kreativnih profesionalaca, a Kamilo Antolović razotkrio je što stoji iza reklama te kako se baviti oglašavanje i marketingom, a biti društveno odgovoran. Dok jeMilan Ivanovićsvoje predavanje usmjerio na propitivanje društvenoga okvira uuporabi kreativnosti,Goranka Šenksudionicima je približila klavir te su mogli naučiti kako sjediti za instrumentom, kako pravilno postaviti ruke, šake i prst, a mogli su i zasvirati.Hana Hadžiavdagić Tabakovićpovela je raspravu o potencijalima Instagrama te spoju marketinga i društvene odgovornosti na koje nailazimo na toj društvenoj mreži, ali i utjecajima koje društvene mreže imaju.Antonijo Todorovikj Dimishkovpokazao je kako biti kreativnost u poslovanju vodi do uspjeha i to na primjeru nogometnog kluba Real Madrid C.F. Za to vrijemeAna Buljanodržala je predavanje pod nazivom “Izvještaj o aktivnostima istraživanja i razvoja u hrvatskom gospodarstvu za 2014. i 2015. godinu”, a blok je završio projekcijom igranog filma Lea i Darija redateljaBranka Ivandete producenticeLidije Ivandekoji su nakon projekcije pričali o iskustvu snimanja filma.

Završnica trećega dana bila je promocija knjigeVilijun Jasne Horvatu Auli glagoljice. Knjigu su predstavili dekan Ekonomskog fakultetaVladimir Cini,urednica knjigeNives Tomaševići akademkinjaDubravka Oraić Tolić, koja je romanu napisala i pogovor. Promociju je glazbenom izvedbom popratilaTamara Šarlija, a glumački je performans izveoStipe Gugić.

Posljednjeg, četvrtog dan Kreativne riznice 2016. održalo se deset dođaganja.Tanja Ižakovićodržala je radionicu “Kreativno odrastanje – upute za roditelje”,Janica Šterc i Višnjica Havelkaodržale su radionice na kojima su se slikale vedute Osijeka u akvarel i pastel tehnici te izrađivale svijeće od pčelinjeg voska.Verica Kovač i Kristina Huzak poučavale su pisanju glagoljskih slova te pokazale kreativne načine za izradu privjesaka, aMatija Matijaško, Gabrijela Baraban, Silvija Bašić Palković i Marina Majdenićgovorili su o ulozi kave i Latte artu.

Marina Jerant i Ružica Kiseljakraspravljale su o tome koliko jeCoco Chanelinspirirala modnu industriju,aIvančica Hinek i Andreja Griblodržale su radionicu “Odgovoran pristup postavi dječjega glasa”. Na radioniciZorislava Kalazićaposjetitelji su imali prilike naučiti kako snimati kreativne stock fotografije, a Kreativna riznica 2016. službeno je završila predavanjemSuzana Vargović, Ivana Šibalić i Ivan Kristijan Majić“Inovativni i kreativni modeli neformalne edukacije djece i mladih – Zemlja bez granica”.

Članak u cijelosti možete pogledati OVDJE.


Pratite nas i na Facebooku