Uz niz izlaganja svečano je otvorena Kreativna riznica

os-2

os-3

Izvor: tekt i foto Krešimir Strahonja, 23. travnja 2015. Osijek 031.com

link: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=56362#ixzz3ZLaEFvxQ

[23.4.2015.] Svečano se otvorenje popularizacijskog simpozija Ekonomskoga fakultetau Osijeku pod nazivomKreativna riznica održalo 22. travnja 2015. godine u novouređenoj Auli glagoljice na Ekonomskome fakultetu. U punoj je Auli glagoljice u ime organizatora simpozija Ekonomskoga fakulteta nazočne pozdravio dekan fakulteta prof. dr.sc. Vladimir Cini, a u ime Programskoga odbora to je učinila prof. dr. sc.Jasna Horvat. Zamjenik gradonačelnika Osijeka, Vladimir Ham, u ime je Grada te kao generalni sponzor simpozija također je pozdravio sve nazočne te pokazao oduševljenje idejama i trudom koje su Programski i Organizacijski odbor pokazali uspjevši organizirati tako velik događaj koji pokazuje, kako je rekao dogradonačelnik, upravo ono za što se Grad priprema kako bi postaoEuropska prijestolnica kulture.

Nakon što su organizatori otvorili vrata Kreativne riznice, započeo jeniz blokova izlaganja koja su organizirana u svim prostorima Ekonomskog fakulteta. U prvom je bloku predavanje održalaIvana Nikolić Popović na temu Kulturna i kreativna industrija Hrvatske, a Domagoj Jukić s temom Organiziranja eventa za kreativnu industriju sudionicima je objasni kojim se sve organizacijskim vještinama služe organizatori eventa dok je prof. dr. sc.Mirna Leko-Šimić govorila marketingu kazališta kojemu je najveći problem kako privući mlade. Paralelno s predavanjima, u Auli glagoljice otvorena je izložba studentskih postera nastalih pod mentorstvom Marije Ham. Studenti su posterima pokušali vizualno pokazati koji su sve to sektori kulturnih i kreativnih industrija, a korisnici koji su pratili Facebookovu stranicu Kreativne riznice, odlučivali su o pobjedničkim posterima.

Do prve stanke za nadahnuća, na kojima su se tijekom cijeloga prvog dana Kreativne riznice njezini sudionici mogli osvježiti te prezalogajiti uz ugodno druženje između izlaganja, sudionike je s J. J. Strossmayerom upoznao profesor emeritus Stanislav Marijanović na predavanju o njegovu životu i djelovanju u Osijeku i Đakovu, a o Habsburgovcima i njihovu naslijeđu u Baranji izlagao je Darko Varga. Prof. dr. sc.Mirna Leko-Šimić vodila radionicu Marketing kazališta – kako privući mlade?, kao nastavak predavanja, a u radionici su sudjelovali mnogi prijavljeni sudionici.

Nakon stanke za nadahnuća uslijedio je okrugli stol o Osijeku kao Europskoj prijestolnici kulture, jedna od tema koja je proteklih tjedana posebno zaokupljala Osječane, a koju su vodili Vladimir Ham, Kornelija Mlinarević i Marijana Bošnjak.Prof. dr. sc. Đula Borozan vodila je radionicu Kulturne različitosti u međunarodnom poslovnom okruženju, dok je doc. dr. sc.Ivan Trojan na predavanju Osječki ogranak Matice hrvatske: jučer, danas, sutra predstavio smjerovima kojima će se kretati ogranak Matice hrvatske u budućnosti.

Radionice su vodile i doc. dr. sc. Anita Frajman Ivković na temu Kreativni i sretni gradovi, dok su doc. dr. sc. Martina Mikrut i Ante Šalinović iz Agencije Ipsos Plus govorili o trenutnim aktualnostima u mjerenju medija i tome kako se kulturne i kreativne industrije mogu orijentirati prema postojećim alatima istraživanja te stvarati nove. Narcisa Vekić na svom je predavanju izlagala o kulturi u tiskanim medijima te prostoru koji zaokuplja kulturu u Glasu Slavonije. Tomislav Levak, Barbara Balen Domazetović i Marin Bilandžićodržali su video projekciju kratkog filma i promociju studentskih zbornika (Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati?, Koja si ti Legenda, Bajsom kroz meandar) koje su udruženo pripremali studenti Umjetničke akademije u Osijeku i Odjela za kulturologiju u Osijeku. Za to vrijeme u Auli glagoljice postavljena je izložba Promocija kreativnosti knjižnice EFOS Jasenke Pejaković, Martine Plaščak i Danijele Benić.

Tribina Kreativnost u IT industriji koju je vodio univ. spec. oec. Ivan Kelić, a na kojoj su Davor Banović, Mitko Cabevski, Goran Jarić, Andrej Mlinarević i Sanja Radić razgovarali o tome što je to kreativno u digitalnom te kakve veze imaju filozofija i informatički kodovi, bila je jedna od posjećenijih prvoga dana Kreativne riznice. Ružica Marušićza to je vrijeme predstavila fotografije Isabellevon Croy-Dülmen te govorila o njezinoj povezanosti s Parkom prirode Kopački rit. Domagoj Topiću predavanju Videoprojekti i višestruko kreativne tehnikeraspravljao je o produkciji glazbenih spotova i namjenskih filmova te ponudio sudionicima svoje viđenje najboljeg medijskog oglašavanja.

U sljedećem je bloku izlaganja predstavljen računalni fonta Alkar autorskog dvojca Jasmina Miškovića i prof. dr. sc. Jasne Horvat, koji predstavlja viđenje uglate glagoljice inspirirane Kniferovim meandrima, a Jesenka Ricl, Marko Jovanovac, Marija Klasić Petrović i Denis Detling sudionike su pozvali na sudjelovanje u projektu Tvrđa Check-In, na istoimenoj radionici, te objasnili što taj projekt predstavlja za grad Osijek te građansku kulturu. U glazbenom programu pjevala je Snježana Lišnjić, a na gitari ju je popratio Dinko Pleša.

Završnica prvoga dana popularizacijskog simpozija Kreativna riznica obilježen je kazališnim performansom Ex-Osječani iz romana Bizarij Jasne Horvat kao kulturni potencijal grada koji se održao u Auli glagoljice. Kazališni performans izveli su studenti Umjetničke akademije u Osijeku pod redateljskom i mentorskom palicom doc. art. Jasmina Novljaković te gledateljima dočarali scene iz romana Bizarij, romana posvećenog Osijeku i njegovim stanovnicima.


Pratite nas i na Facebooku