Poziv na sudjelovanje u Kreativnoj riznici

os-2

Izvor: Redakcija 031, 15. travnja 2015. Osijek 031

link: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=56362#ixzz3ZLaEFvxQ

Na Dan planeta Zemlje i na Dan hrvatske knjige(22. travnja 2015.) –Ekonomski fakultet u Osijeku poziva na Kreativnu riznicu popularizacijski simpozij kreativne industrije.

U organizaciji Kreativne riznice snage su udružili Ekonomski fakultet u Osijeku, Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet i Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj popularizacijskog simpozija otvoriti je pitanja o budućem ustroju kulturne i kreativne industrije te ukazati na potencijale (samo)zapošljavanja u kreativnom sektoru.

Vrata Kreativne riznice otvorena su javnosti od 22. do 25. travnja 2015., a prijave posjetitelja koje se zaprimaju na mrežnoj stranici Ekonomskog fakulteta u Osijeku (efos.unios.hr/kreativna-riznica/sudionici/) prvi su korak do dobivanja neke od vrijednih nagrada koje su organizatori pripremili za posjetitelje (od knjiga do kino-ulaznica). Na pitanje – što posjetitelji mogu očekivati? organizatori Kreativne riznice najavljuju preko 70 susreta: predavanja, performanse, radionice, izložbe, okrugle stolove, predstavljanja knjiga, formalne i neformalne razgovore o najrazličitijim temama iz domene kreativnog sektora. Svaki sadržaj završava „stankom nadahnuća“ na kojoj će posjetitelji biti ponuđeni kavom, bezalkoholnim pićima i slasticama.

O kreativnosti će razgovarati liječnici, novinari, dizajneri, arhitekti, književnici, ali i ekonomisti, pravnici, znanstvenici, gospodarstvenici te svi nazočni posjetitelji Kreativne riznice. Kako bi se kreativnost osvijetlila s najrazličitijih stajališta raspravljati će se o tome što je to „kreativan um“, koliko gradovi mogu biti sretni, kakav doprinos informacijske tehnologije daju kreativnosti, o ulozi EU u kreativnoj industriji, o mogućnosti Osijeka da postane Europskom prijestolnicom kulture, financiranju kreativnih projekata, glagoljici kao kreativnom potencijalu Republike Hrvatske… Posebnu pozornost organizatori su posvetili povezivanju kreativnih potencijala s poduzetništvom kao i s određenim djelatnostima poput nakladništva, dizajna, arhitekture, ali i vještinama kao što je vještina fotografiranja, umijeće pisanja i poznavanja glagoljice, izrade nakita i mnogim drugim.

Stotinu dvadeset i pet imena predstavljat će vlastite ideje vezane uz kreativnu industriju te time izravno doprinositi populariziranju različitih elemenata kreativnosti i njihovih efekata u gospodarstvu. Spajanje teorije i prakse posjetitelji će moći vidjeti na organiziranim radionicama (od pisanja glagoljice i ovladavanja vještinom pravljenja nakita do izrade kreativne zastave grada), performansu studenata Umjetničke akademije kojima će se predstaviti bizarni ex-Osječani iz romana Bizarij osječke književnice Jasne Horvat, na foto radionici Zorislava Kalazića, ali i na otvorenju izložbe fotografija Isabelle von Habsburg koje su trenutačno u vlasništvu Parka prirode Kopački rit. Pretposljednjeg dana Kreativne riznice, u ranim večernjim satima, predstavit će se Antiatlas – putopisni tekstovi Jasne Horvat nakon kojega će nastupiti projekt Sinkopa sa svojim glazbenim programom.

Upravo na dan otvorenja Kreativne riznice obilježavaju se dva velika dana – Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige. Posjetiteljima je ostavljeno procijeniti je li ovakvo terminiranje slučajno ili je riječ o prvom pravilu kulturne i kreativne industrije koje nalaže dubinsko i višeslojno osmišljavanje vlastitih usluga i proizvoda.

Prijavite se već danas te uskoro osvojite jednu od nagrada koje je za Vas priredila Kreativna riznica.

Prijave su moguće na sljedećoj mrežnoj stranici:
efos.unios.hr/kreativna-riznica/sudionici/

Cjeloviti program:
efos.unios.hr/kreativna-riznica/program/


Pratite nas i na Facebooku