Mnoštvo izlagača i predavanja trećeg i četvrtog dana Kreativne riznice

mnoštvo

Izvor: Tekst:Krešimir Strahonja
Foto: Borna Turalija, Karla Bilandžić, Ivan Ripić, Krešimir Strahonja
2. svibnja 2015./ Osijek031.com

link: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=56675

Mnoštvo izlagača i predavanja trećeg i četvrtog dana Kreativne riznice

Vijesti: Obrazovanje

U petak 24. svibnja na Ekonomskom se fakultetu nastavio niz predavanja u sklopu popularizacijskog simpozijaKreativna riznica. Generalni pokrovitelj trećega dana bila je osiguravajuća kuća Jadransko osiguranje, a u program se održao u četiri izlagačka bloka. Prvi je u nizu okruglih stolova toga dana bio okrugli stol na kojemu su doc. dr. sc. Josipa Mijoč i Petra Ljevak sa studentima diplomskoga studija Poduzetništvo prezentirale rezultate i smjernice do kojih su došli studenti u istraživanju nakladničkih kuća i njihovih stranica na društvenim mrežama. Studente je i izlagačice zanimalo što točno prate korisnici na stranicama nakladnika i izdavača te kako se može oblikovati marketinško djelovanje u odnosu na korisničko ponašanje na Facebooku. Dr. sc. Tomislav Jakopecodržao je predavanje Elektroničko nakladništvo i elektronička knjiga te je u svojem izlaganju predstavio popularna kretanja u e-nakladništvu i pojasnio kako funkcioniraju dostupni modeli objavljivanja knjiga na internetu, posebno se usmjerivši na objavu znanstvene literature. Predavanje su održale I Julijana Mladenovska-Tešija, stručna suradnica u Slagalici, I Dijana Živković koje su govorile o filantropskim djelatnostima te dale primjere dobre prakse u razvoju kreativnih potencijala filantropskih aktivnosti.

Nakon što su slušatelji razmijenili iskustva u kratkoj stanci za nadahnuće, uslijedilo je predavanje Mladena Špehara i Ane Perišić Mijić iz Ministarstva kulture na kojemu su izlagači predstavili program Kreativna Europa, program Europske unije koji se pokazao kao prirodni nastavak programaKultura 2000 i Kultura 2007.–2013.Paralelno su zainteresirani imali prilike slušati i predavanje mr. sc. Sanje Ćorić, predsjednice Uprave Jadranskog osiguranja, i Danijela Bare, člana Uprave za informatiku u Jadranskom osiguranju, na temuOsigurajmo kreativnost u poslovanju koja je o govorila o mogućnostima kreativnosti u poslovanju te istaknula kako kreativnost koriste u osiguravajućim kućama. Doc. dr. sc. Nataša Drvenkar vodila je radionicu Kreativna gospodarstva na kojoj je, između ostalih primjera, navela dobar primjer kreativnog gospodarstva u Hrvatskoj, poduzeće Rimac automobili. Osim toga, izlagačica je definirala i pojam kreativna destrukcija te pojasnila kako taj proces može pozitivno djelovati na kretanja u gospodarstvu.

Jelena Havelka, Ivana Kocsis i Damir Jukić održali su radionicu Komuniciranje dizajnom i arhitekturom na kojoj su svojim sudionicima objasnili ulogu arhitekture u organizaciji okoline i prostora u kojima živima te ih potaknuli da razmisle o pitanju je li dizajn danas izbor ili nužda, dok je na vrlo posjećenom predavanju, organiziranom u obliku razgovora i predstavljanja knjige, akademik Stjepan Damjanović, novi predsjednik Matice hrvatske, odgovarao na pitanja izv. prof. dr. sc.Milice Lukić koja je time predstavila njegovu knjigu Novi filološki prinosi. Slušatelji su, u najvećem broju studenti filoloških smjerova, imali prilike čuti od akademika ne samo o sadržaju knjige i što ga je potaknula na proučavanje opisanih tema već i što misli o aktualnim pitanjima, poput Bolonjskog sustava.

U posljednjem je bloku izlaganja svoje slušatelje zainteresirao Antonijo Todorovik Dimishkov, zaposlenika Infinite Solutionsa, svojim predavanjem Kreativnost i korištenje novih tehnologija u IT industriji i Retail sektoru. Osim o svom radnom iskustvu, izlagač je govorio i predstavio šokantne nove tehnologije koje će, kako tvrdi, uskoro zamijeniti današnje mobitele, tablete i prijenosna računala te promijeniti način funkcioniranja čovjeka u digitalnom svijetu. Radionicu su održale i prof. dr. sc. Sanja Pfeifer i doc.dr.sc. Marina Jeger koje su sa sudionicima na radionici Od inkubacije do iluminacije vježbale gimnastiku mozga te pokazale kako korištenjem različitih tehnika, poput, brainstorminga, možete razviti ideje te oblikovati poslovna rješenja.

Posljednja su predavanja na ovogodišnjoj Kreativnoj riznici održali novinari Hrvatske radiotelevizije, Renata Margetić-Urlić i Dean Šoša, glavni urednik Trećeg programa HTV-a. Renata Margetić-Urlić na predavanju naslovljenom Kultura u elektroničkom mediju – HRT3 govorila je o Intervju tjedna, emisiji koja je do sada gledateljima ponudila mnoge zanimljive intervjue, posebno intervjue s kulturnjacima, a osim toga dala je emisija o kulturni koje emitira Treći program. Nakon toga, Dean Šoša govorio je o Trećem programu kao kreativnoj riznici, a posebno se osvrnuo na mogućnosti koje HTV nudi amaterima i producentima kroz različite natječaje za koprodukcije filmova i emisija različitih formata i tema.

Kraj trećega dana program Kreativne riznice upotpunio je projekta Sinkopa, Mario Krušelj i Kristina Krušelj, duo koji je, kao uvertira za predstavljanje knjige, izveo desetak skladbi, poput Sweet Dreams dua Eurythmics te White Rabbit grupe Jefferson Airplane, a potom je uslijedilo predstavljanje knjige Antiatlas prof. dr. sc. Jasne Horvat. O zbirci putopisa govorila je urednica doc. dr. sc.Nives Tomašević, a akademkinja Dubravka Oraić Tolić objasnila je zašto je upravo ta knjiga reprezentativan primjerak poetike kojom autorica piše i svoje romane. O svom iskustvu čitanja putopisa i nastavnoj aktivnosti u kojoj studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti glume izabrane dijelove putopisa te raspravljaju o ponašanju u drugim kulturama, iz vizure pedagoginje koja se bavi interkulturalizmom govorila je doc. dr. sc. Marija Sablić. Na kraju je dekan prof. dr. sc.Vladimir Cini održao završnu riječ te pozvao mnogobrojne da nastave pratiti aktivnosti Ekonomskoga fakulteta jer kreativni i kulturni događaji postat će stalna aktivnost fakulteta.

Četvrti dan Kreativne riznice obilježile su radionice. Mario Matoković, koji je na Umjetničkoj akademiji vodio radionicu Izrada idejnog rješenja kreativne zastave grada Osijeka, predstavio je zajedno s njezinim sudionicima idejna rješenja. Za najbolje rješenje odabrano je rješenje Ide Đurkić, studentice 3.godine preddiplomskog studija Likovne kulture Umjetničke akademije u Osijeku. Verica Kovač, predsjednica Udruge hrvatskih kreativnih amatera, zainteresirane je učila pisati glagoljska slova bambusom. Sudionici su na radionici Izrada slika od latica cvijeća – tehnika Tomago, koju je vodila Marija Igaly, imali prilike napraviti svoja prva umjetnička djela, a sudionici radionice Izrada nakita – opletanje kamenja žicom, voditeljica Bojane Ugrinović i Lidije Horvat, oblikovati svoj prvi nakit. Osim toga, Irena Zandona i Katarina Pišonić-Pakracna Radionici reciklaže pokazale su kako izraditi štapiće od novinskog papira kojima se pletu košare, a svoje prve košarice sudionici su mogli ponijeti svojim kućama.


Pratite nas i na Facebooku