Drugog dana Kreativne riznice prisutni su imali priliku poslušati i sudjelovati u nizu zanimljivih predavanja i radionica

dugog dana

Izvor: foto i tekst Krešimir Strahonja, 24. travnja 2015. Osijek031.com

link: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=56550 

Drugoga dana popularizacijskoga simpozija Kreativna riznica, koji se održava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, studenti, srednjoškolci, ali i ostali zainteresirani građani, imali su prilike poslušati i sudjelovati u nizu zanimljivih predavanja i radionica. Izlaganja drugoga dana otvorili su doc. dr. sc. Ivo Mijoč predavanjem Dionička i menadžment kultura kao determinante Hofstedeovih varijablina kojemu su slušatelji mogli saznati nešto o različitim utjecajima nacionalnih kultura te implikacijama različitosti na računovodstvene sustave i računovodstvenu kulturu, dok su student Ana Zrnić, Ivona Martinović, Valentina Bermanec, Karla Bilandžić, Petra Forjan i Lorenso Yakub na okruglome stolu razgovarali o što su to uopće kreativne i kulturne industrije, njezinim sistematizacijama i poimanjem u literaturi te kako se iste praktično razvijaju u Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a. Za to vrijeme u prostorima BIOS-a Jesenka Ricl i Sven Špehar održavali su Kreativna radionica o kreiranju projektnih ideja na temu društvenih inovacija, a čiji su se rezultati predstavljali u posljednjem bloku predavanja drugoga dana simpozija. U prostorima Ekonomskog fakulteta paralelno se mogla pogledati projekcije Kristine Raspudić Kumrić Gledamo, vidimo, mislimo kamerom te izložba Park prirode Kopački rit: Isabella Hedwig Franziska Natalia von Croy-Dülmen i plakat Filipa Cvitića Razvoj glagoljice.

Izv. prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka na fakultetu je održala okrugli stol pod nazivom Poduzetnički pothvat u kreativnoj industrijite je okrugli stol nastavljen predavanjem Kako započeti poslovni poduhvat u kreativnoj industriji. Zainteresirani knjižničari i informatolozi poslušali su predavanje Zlatka Švigira, Ante Kovačevića, Ognjena Cahunana temu digitalnih knjižnica te se dotaknuli pitanja prednosti i nedostataka digitalizacije te uopće poslovnih potencijala digitalnih knjižnica. Nakon toga je uslijedilo predavanje Jasminke Mesarić Kreativna knjižnica kao krucijalni koncentrični krug kulturne industrije na kojemu se moglo saznati što je to uopće kreativna knjižnica i što ona nudi svojim korisnicima. Doc. dr. sc. Dubravka Klasičeki dr. sc. Davorin Pichler objasnili su slušateljima osnove autorskog prava te odnos između autorskog prava i industrijskog vlasništva, a Tin Horvatin s doc. dr. sc. Jerkom Glavašem i prof. dr. sc. Majom Lamzom Maronić održali su predavanje Kreativna i kulturna ekonomija – primjeri dobre prakse.

Nakon stanke za nadahnuća nastavljeni su blokovi predavanja. Prvo u nizu bilo je predavanje izv. prof. dr. sc.Milice Lukić i Vere Blažević Krezić Glagoljica i Slavonija u prošlosti i sadašnjosti na kojemu su izlagačice slušateljima predstavile glagoljašku tradiciju u Slavoniju te povukle pitanje proučavanja i promicanja glagoljice i njezine tradicije koje je upotpunjeno sljedećim predavanjem Ivane Buljubašić i Nikoline Rebrine Marinov o glagoljici kao proizvodu, marki i brendu te strategijama kojima se u suvremenosti ona prezentira. Sanja Račić govorila o mediju radija te njegovu razvijanju i promjenama kroz koje prolazi, a Igor Mavrin, čije je predavanje slušao i dogradonačelnik Vladimir Ham, govorio je koje su perspektive razvoja kreativne ekonomije gradova koji prolaze kroz programe Europske prijestolnice kulture te što će to značiti za kreativnu ekonomiju u Osijeku. U istom je bloku predavanje održao I Neven Antičević iz Algoritma koji je govorio o izazovima s kojima se bori suvremeno izdavaštvo te kako izlazi na kraj sa sve proširenijom digitalizacijom.

Sljedeći je blok izlaganja na simpoziju započela prof. dr. sc. Jasna Horvat koja je s Petrom Ljevak iz Naklade Ljevak govorila na temu Socijalne mreže i nakladništvoo tome koji sadržaji zanimaju korisnike Facebookovih stranica nakladničkih poduzeća, a doc. prim. dr sc. Dunja Degmečić i Vedran Lenzna predavanju Kreativni um odgovorili su na pitanja o kreativnim procesima te kako oni funkcioniraju unašem mozgu. Na predavanje E-marketing u kreativnoj industriji doc.dr.sc.Davorin Turkalji doc. dr. sc.Antun Biloš uputili su zainteresirane u najnovije aplikacije e-marketinga posebno se osvrnuvši na aplikacije u kreativnoj industriji. Doc. dr. sc. Nives Tomašević predstavila je na predavanju Arhitektura kulturne i kreativne ponude Zadra strategije kojima se služio grad Zadar u oblikovanju kulturne ponude te kulturnog i kreativnog turizma te potaknula slušatelje, a posebice studente, na promišljanje o kulturnim i kreativnim ponudama u Osijeku te kako ih razvijati, dok je mr. sc.Zorislav Kalazić održao predavanjeS tock fotografija nakon kojega je slijedila i popunjena radionica gdje su sudionici vježbali praktično snimanje stock fotografije. Osim te radionice, još je jedna zainteresirala mnoge uzraste, a to je bila radionica Kreativnost u upravljanju vremenom voditeljica Dore Radl Ćućić i Mirjam Džalto koje su sa svojim polaznicima radile na kreativnom organiziranju vremena.

Posljednje predavanju u posljednjem bloku izlaganja bilo je predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić koja je govorila o vrlo specifičnim slojevima i viđenjima nacije u poznatog književnika A. G. Matoša. Objasnila je pritom zašto je i danas sasvim legitimno reći da je netko samo politički Hrvat te tko su sve bili Matoševi politički i književni suparnici. Uslijedila je i radionica doc. dr. sc. Ivane Bestvine Bukvić s Marijom Mihaljević, Ivanom Tokić, Ivom Buljubašić i Martom Borić pod nazivom Kreativnost moja prednost na kojemu su sudionici osmislili vlastite ideje kreativnih događanja ili proizvoda te nakon toga razvijali ideje i korake njezine provedbe. Drugi dan simpozija završen je radionicom Valerije Karačić E lega, znaš hrvatski? na kojoj su sudionici na posve neformalan, interaktivan način usvajali znanje o hrvatskom standardnom jeziku te pokušali naći odgovore na vrlo često postavljana pitanja kako što napisati.


Pratite nas i na Facebooku