U četiri dana 70 ponuđenih događanja sa 130 izlagača i 50-ak studenata volontera

u četiri dana

Izvor: Narcisa Vekić, 22. travnja 2015. Glas Slavonije

link: http://www.glas-slavonije.hr/267370/5/U-cetiri-dana-70-ponudjenih-dogadjanja-sa-130-izlagaca-i-50-ak-studenata-volontera

pdf: Riznica3

KREATIVNA RIZNICA U AULI GLAGOLJICE EFOS

U četiri dana 70 ponuđenih događanja sa 130 izlagača i 50-ak studenata volontera

OSIJEK – Popularizacijski simpozij Kreativnu riznicu u prepunoj je Auli glagoljice pozdravnim riječima otvorio dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Vladimir Cini. Citirao je Gundulića i biskupa Strossmayera – čiju je 200. obljetnicu rođenja povezao s otvorenjem Kreativne riznice – te posebno istaknuo kako je sloboda vrijednost koja se dostiže kroz spoznaju, pismenost i obrazovanje.

Naglasio je kako je Ekonomskom fakultetu nakana tijekom cijele godine organizirati kulturne i kreativne događaje te tako doprinositi kulturnoj dinamičnosti kao preduvjet izbora Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture.

Nakon dekana, nazočne je predstavila Jasna Horvat, predsjednica Programskog odbora Kreativne riznice. Profesorica je Horvat govorila o razlozima zbog kojih je Kreativna riznica dobila upravo takvo ime. Riječ “kreativna” izabrana je radi širine pojma koji u sebi podrazumijeva i kulturu i stvaralačku domišljatost, a riječ “riznica” radi poveznice s EFOS-om koji poučava o gospodarenju resursima i stvaranju dodanih vrijednosti. Profesorica Horvat istaknula je vrijednost glagoljice kao baštinskog pisma koje se na Sveučilištu J. J. Strossmayera sustavno njeguje, čime se otvaraju potencijali uporabe ovog pisma za promidžbu Sveučilišta, grada i Republike Hrvatske.

Nazočne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham. U svom je govoru izrazio mišljenje kako je upravo Kreativna riznica događanje koje je gradu potrebno u njegovu natjecanju za Europsku prijestolnicu kulture. Posebnom vrijednošću Vladimir je Ham ocijenio otvorenost Kreativne riznice širokoj javnosti, ali i raznovrsnost 70 ponuđenih događanja sa 130 izlagača i preko 50 studenata volontera. Zamjenik gradonačelnika rekao je kako je Gradu Osijeku iznimno zadovoljstvo biti pokrovitelj Kreativnoj riznici Ekonomskog fakulteta u Osijeku te da očekuje kako će Kreativna riznica postati tradicijom u gradu Osijeku.

Dekan je na samom kraju svečanog otvorenja Kreativne riznice uručio nagrade studentima koji su se svojim studentskim radovima natjecali u izradi najboljeg plakata. Time je Kreativna riznica otvorena, a brojni su se uzvanici posvetili sudjelovanjem na sadržajima ovog iznimno bogatog kulturnog i kreativnog događanja.


Pratite nas i na Facebooku