Kreativna riznica – ishodište razvoja ljudskih resursa u kulturnoj industriji

kreativna riznica

Izvor: Glas Slavonije, 9. svibnja 2015. i sveučilišni glasnik 12. svibnja 2015.

link: http://www.glas-slavonije.hr/268801/25/Kreativna-riznica–ishodiste-razvoja-ljudskih-resursa-u-kulturnoj-industriji

Ekonomski je fakultet u Osijeku od 22. do 25. travnja, organizacijom prvog popularizacijskog simpozija Kreativna riznica, pokazao studentima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, ali i brojnim sugrađanima, kako njegova djelatnost nije vezana samo uz znanstveni rad i nastavu jer su ekonomske teme proširene uvidom u kreativni sektor koji se trenutačno nalazi u fazi institucionaliziranja.

“Upravo je ovakav tip simpozija ono što treba gradu Osijeku”, naglasio je na svečanom otvorenju osječki dogradonačelnik Vladimir Ham te istaknuo zadovoljstvo što su dobili pravu manifestaciju kojom se grad Osijek dostojno prezentira kao grad nominiran za Europsku prijestolnice kulture 2020.

VIŠE OD 1500 STUDENATA

Poticajne riječi za sudionike i slušatelje imao je i prof. dr. sc. Vladimir Cini, dekan Ekonomskog fakulteta, naglasivši kako će dati sve od sebe da nakon Kreativne riznice osigura cjelogodišnje provođenje kulturnih i kreativnih aktivnosti na fakultetu, a dostupne za sve studente Sveučilišta i građane Osijeka.

Vrlo raznovrstan program Kreativne riznice u trajanju od četiri dana okupio je više od 1500 studenata te više stotina ostalih građana Osijeka. Posjetitelji simpozija imali su priliku poslušati brojna predavanja, tribine i okrugle stolove, pogledati izložbe i sudjelovati u radionicama, a kulturnih sadržaja nije nedostajalo ni u vidu predstavljanja knjiga te izvođenja kazališnog performansa koji je moderirao doc. art. Jasmin Novljaković s Umjetničke akademije, a izveli su ga studenti s Odsjeka glume. Na više od 70 događanja sudjelovalo je oko 120 izlagača, a među predavanjima koja su privukla najveću pozornost, ne samo brojem slušatelja nego i istaknutim sadržajima o kojima su posjetitelji raspravljali na stankama za nadahnuće, bio je i okrugli stol Europska prijestolnica kulture na kojemu su sudjelovali dogradonačelnik Vladimir Ham, Kornelija Mlinarević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo, Marijana Bošnjak, direktorica Kinematografa Osijek, te dr. sc. Igor Mavrin, člana Kandidacijskog odbora i sukreatora prijave Osijeka za naslov Europske prijestolnice kulture. Zainteresiranima su pokušali prikazati koja je uloga grada i njegovih sugrađana u promicanju kulture u Osijeku te u kojem će se smjeru razvijati vizije grada Osijeka kao Europske prijestolnice kulture i što će to značiti za održavanje kulturne politike u gradu. Popunjena slušateljska mjesta dočekala su i izlagače tribine Kreativnost u IT industriji, koju je moderirao univ. spec. oec. Ivan Kelić. Između ostaloga, na njoj se moglo čuti što je za programere ljepota te na koje sve načine mogu iskazati svoju kreativnost. Prvi je dan završen kazališnim performansom u Auli glagoljice, pod nazivom Ex-Osječani iz romana Bizarij Jasne Horvat kao kulturni potencijal grada.

Na drugom su danu Kreativne riznice brojni studenti sudjelovali na okruglom stolu koji su vodili izv. prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka, Anamarija Delić i Ivica Vuletić pod nazivom Poduzetnički pothvat u kreativnoj industriji. Toga dana popunjena je bila i radionica Stock fotografija (voditelj mr. sc. Zorislav Kalazić), gdje su amateri fotografi imali prilike usavršiti svoje vještine, a posebno se istaknulo i predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić “Matoš i nacija”. Treći dan popularizacijskog simpozija obilježen je predavanjem doc. dr. sc. Josipe Mijoč, Petre Ljevak iz Naklade Ljevak te studenata diplomskog studija Poduzetništvo pod nazivom “Osvijetljenost kulturne i kreativne industrije kroz društvene mreže”. Veliko zanimanje izazvalo je i predavanje Antonija Todorovika Dimishkova, djelatnika Infinite Solutions, koji je govorio o utjecaju tehnologije na retail sektor te o razvoju tehnologije u skoroj budućnosti. O kulturnom programu Hrvatske radiotelevizije govorio je glavni urednik Trećeg programa Dean Šoša, a Renata Margaretić Urlić predstavila je formate najgledanijih emisija vezanih uz kulturu i kulturnjake. Nakon niza blokova predavanja uslijedio je glazbeni program dua Sinkopa te predstavljanje zbirke putopisnih tekstova Antiatlas prof. dr. sc. Jasne Horvat na kojemu su, uz autoricu, o knjizi govorile akademkinja Dubravka Oraić Tolić, urednica knjige doc. dr. sc. Nives Tomašević te doc. dr. sc. Marija Sablić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

GLAGOLJICA S POMOĆU BAMBUSOVE PISALJKE

Posljednjeg su dana simpozija aktivni sudionici na kreativnim radionicama učili pisati glagoljicu bambusovom pisaljkom, izrađivali su nakit od žice te košarice od novinskog papira, a u sklopu radionice “Izrada idejnog rješenja kreativne zastave grada Osijeka” izabrano je idejno rješenje Ide Đurkić, studentice 3. godine preddiplomskog studija likovne kulture UAOS. Posrijedi je zanimljivi ornamentalni kružni nacrt u kojem se prepoznaju grla žarulja, a iscrtan je sinergijom plave i bijele boje, odnosno – bojama grada Osijeka. Time je i na simboličkoj razini upotpunjen program ovogodišnjeg simpozija čiji je primarni cilj bio spoj teorije i prakse te mogućnost spajanja i upoznavanja studenata sa širinom koju kreativne i kulturne industrije nude na putu svojega razvitka. Kreativna riznica postala je tako ishodištem za razvoj ljudskih resursa u kulturnoj i kreativnoj industriji na kojoj se tek treba poraditi i u Osijeku. (Ivana Buljubašić)

Sveučilišni glasnik

sv.-glasnik1

Izvor: Sveučilišni glasnik, poseban prilog Glasa Slavonije, br.3 (08. svibnja 2015.)

link: http://www.unios.hr/glasnik/dokui/Sveucilisni-glasnik-03_12.05.2015.pdf


Pratite nas i na Facebooku