Ključevi se kreativne riznice nalaze na Ekonomskom fakultetu

ključevi

Izvor: Narcisa Vekić, 15. travanj 2015. Glas Slavonije

link: http://www.glas-slavonije.hr/266520/5/Kljucevi-se-Kreativne-riznice-nalaze-na-Ekonomskom-fakultetu

pdf: Riznica1

SIMPOZIJ O KULTURNOJ I KREATIVNOJ INDUSTRIJI

Ključevi se Kreativne riznice nalaze na Ekonomskom fakultetu

Simpozij udružuje i sveučilišne potencijale te okuplja nastavnike s više sveučilišnih sastavnica

U tjednu Festivala znanosti, Ekonomski fakultet u Osijeku organizira popularizacijski simpozij nazvan Kreativna riznica, a kao suorganizatori se ovoga simpozija potpisuju Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet te Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Nedugo nakon otvorenja Aule znanosti, a zatim i Aule glagoljice, EFOS donosi program simpozija kulturne i kreativne industrije koji će se održavati od 22. do 25. travnja. U tim će danima Osječani imati prigodu posjetiti više od 70 događanja – predavanja, radionica, okruglih stolova, glumačkih i glazbenih nastupa, izložbi fotografija/slika, predstavljanja knjiga te kinoprojekcija. U najavi se uočavaju ugledna imena kulturne i kreativne industrije – sektora koji se trenutačno nalazi u postupku formiranja. Tu se ponajprije misli na akademike Stjepana Damjanovića i Dubravku Oraić-Tolić te prof. Stanislava Marijanovića (člana suradnika HAZU), a potom i na brojna imena iz javnoga života, poput Mladena Špehara iz Ministarstva kulture, Ante Šalinovića iz Agnecije Ipsos Puls, Renate Margaretić Urlić i Deana Šoše s HRT-a, Antonija Todorovika iz Microsof Dynamics Community, Nives Tomašević te Ivane Ljevak Lebeda i Petre Ljevak iz Naklade Ljevak, Nevena Antičevića iz Algoritma…

Ovaj popularizacijski simpozij udružuje i sveučilišne potencijale te okuplja nastavnike s više sveučilišnih sastavnica, a Umjetnička će akademija u nekoliko navrata predstaviti svoje kulturne i kreativne potencijale. Sva su četiri dana u cijelosti ispunjena sadržajima zanimljivima svim dobnim i obrazovnim skupinama, poput izlaganja vezanih uz Osijek i njegove važne sugrađane. Jedno od njih je i izlaganje Ružice Marušić o fotografijama Isabelle von Habsburg, snimljenima u Kopačkom ritu, potom izlaganje Darka Varge o Habsburgovcima u Baranji, Zorislava Kalazića o stock fotografiji, Milice Lukić i Vere Blažević-Krezić o glagojici u Slavoniji, Dunje Degmečić i Vedrana Lenza o kreativnom umu. Uz ostale akutalne teme, u sklopu Kreativne će se riznice razgovarati i o Osijeku kao Europskoj prijestolnici kulture, a voditelji okruglog stola bit će Vladimir Ham, Marijana Bošnjak i Kornelija Mlinarević. U raspravama će svih sadržaja aktivno sudjelovati studenti i posjetitelji.

Uz akademske i popularizirajuće teme, Kreativna će riznica ponuditi i umjetničke sadržaje. Glazbeni program priređuju Snježana Lišnjić te Krisitna Krušelj i projekt Sinkopa, koji će se predstaviti koncertom Vision in Fusion. Kazališni performans pod mentorstvom Jasmina Novljakovića i glumačka interpretacija Osječana opisanih u romanu “Bizarij” autorice Jasne Horvat (profesorice na EFOS-u) predviđena je za prvi dan. U prostorima Aule glagoljice spojit će se književnost, gluma i likovnost murala kojima je aula urešena. Likove poznatih Osječana iz romana interpretirat će studenti UAOS-a, a večer će zatvoriti predstavljanje “Antiatlasa”, nove putopisne proze Jasne Horvat (Naklada Ljevak).

Posljednji dan nudi više atraktivnih radionica: izradu idejnog rješenja kreativne zastave grada Osijeka, malu školu glagoljice, izradu nakita tehnikom opletanja kamenja žicom, izradu slika od latica cvijeća i tkanje na tkalačkom stanu. Na sva organizirana događanja ulazak je slobodan za sve, a za posebno aktivne posjetitelje pripremljene su i nagrade.

Otvorenje je predviđeno za 22. travnja, a očekuje se da će nazočne pozdraviti dekan, prof. dr. sc. Vladimir Cini, zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, Dubravka Đurić Nemec u ime Ministarstva kulture te prof. dr. sc. Jasna Horvat u ime Insituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet. Upravo se na taj dan obilježavaju – Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige. Posjetiteljima je ostavljeno procijeniti je li ovakva pravodobnost slučajna ili je riječ o prvom pravilu kulturne i kreativne industrije koje nalaže dubinsko i višeslojno osmišljavanje vlastitih usluga i proizvoda.

Posljednji dan nudi atraktivne radionice: izradu idejnog rješenja kreativne zastave grada Osijeka, malu školu glagoljice

OTVORENA VRATA EFOS-a

U danima simpozija EFOS će otvoriti svoja vrata. Uz predavanja uglednih stručnjaka, simpozij će ponuditi brojne kreativne radionice, predstavljanja knjiga, glazbene i scenske izvedbe, izložbe, okrugle stolove i brojne druge sadržaje. Tako oraganiziran simpozij popularizira kreativni sektor u nastajanju te mogućnosti samozapošljavanja u poslovnim pothvatima koji kreativni potencijal crpe iz kulture. Organizatori pozivaju građane da se odazovu u što većem broju kako bi pomogli da se Kreativna riznica održi i dogodine i postane dijelom kulturne i kreativne tradicije grada Osijeka.


Pratite nas i na Facebooku