Osječko ljeto kulture

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: lipanj-srpanj 2017.

ORGANIZATORI: Organizacijski odbor (Dražena Vrselja,  dipl.oec., predsjednica),  Počasni odbor te Upravni odbor za društvene znanosti

 

KRATAK OPIS:

“Osječko ljeto kulture najznačajnija je kulturna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske.
Krajem lipnja i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija održavaju se kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja.

Grad Osijek može biti ponosan jer Osječko ljeto kulture najveći je festival u istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji.

Kroz svojih 14 dana trajanja donijelo je Osječanima, ali i posjetiteljima iz svih dijelova istočne Slavonije, 28 programa u kojima je uživalo 9.675 gledatelja. Time je ispunjen i jedan od ciljeva, zadovoljenje kulturnih potreba Osječana i građana svih gradova regije i šire.
Najveći i najznačajniji program ovogodišnjeg OLJK-a “Na Drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, predstava koja je promovirala otvorenost Osijeka i dodatno osnažila povezanost Osijeka i Novog Sada, povijesnu vezu HNK i SNP-a, ali i simbolizirala podršku našega grada u kandidaturi Novog Sada za EPK 2021. Uslijedila su, u kazališnome dijelu, brojna gostovanja – Kazalište Virovitica, Satiričko kazalište Kerempuh, HNK u Zagrebu, Glumci u Zagvozdu, Teatar Exit i na kraju HNK u Šibeniku i mjuzikl Matilda, koji je zatvorio OLJK 2016. Svakako moramo spomenuti i Plesnu mrežu Hrvatske i njihovu plesnu predstavu Invisible time. Koncertni dio donio je dva izvrsna jazz koncerta, te koncert sevdalinki i starogradskih pjesama. Negdje na granici teatra i koncerta plesale su dive Vera Zima i Ksenija Erker, sa svojom večeri poezije, šansone i smijeha. Likovni program donio nam je kulturni događaj godine – izložbu “Sokol” Zlatka Boureka, akademika i umjetnika,  zatim izložba kolaža Antuna Motike. ” (http://ljetokulture.osijek.hr/blog/osjecko-ljeto-kulture )

U više je navrata istaknuto je kako OLJK uvijek pokriva sve segmente kulture, a to je ove godine i dokazano sa bogatim i raznolikim sadržajem.

“Kada je književni program u pitanju, predstavljena je velika i značajna monografija Katarine Horvat Levaj “Barokna arhitektura”, a posebnu i neobičnu književnu večer održala je u novootkrivenom prostoru secesijskog dvorišta GISKO-a Rujana Jeger.  Uz neke već gore spomenute, važno je istaknuti i premijeru Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, predstavu “Ja magarac” nastalu prema romanu Zvonimira Baloga. Svoju otvorenost OLJK i Osijek pokazali su i izvrsnim odazivom na osječku premijeru dokumentarnog filma “Razred” koji se bavi problematikom školovanja, posebice djevojčica, u romskoj zajednici. A bila su tu i dva performancea Udruge POPUP. ” (http://ljetokulture.osijek.hr/blog/osjecko-ljeto-kulture )

 

Poveznice na događaj:

Osječko ljeto kulture TZ grada Osijeka grad Osijek

 

oljk

Izbor: http://www.skole.hr/veliki-odmor?news_id=5832 (7.12.2016.)


Pratite nas i na Facebooku