Okupljeni oko Slova Konstantinova

Studenti prve godine jednopredmetnoga studija hrvatskoga jezika i književnosti ugostili su na nastavi kolegija Staroslavenski jezik II 12. ožujka 2018. autoricu romana Az, hrvatsku književnicu, Osječanku Jasnu Horvat, redovitu profesoricu na Ekonomskome fakultetu u Osijeku.

Oživjevši atmosferu glagoljaške redovničke zajednice, zajedno s autoricom Aza i svojim profesoricama staroslavenskoga jezika, prof. dr. sc. Milicom Lukić i dr. sc. Verom Blažević Krezić, okupili su se oko Riječi i Slova romana koji popularizira najstarije razdoblje slavenske i hrvatske književno-jezične-pismovne i kulturne povijesti. Upravo je roman Az medij, kako su sami zaključili u svojim izlaganjima i razgovoru s autoricom, koji im djelatno i aktivno pomaže shvatiti znanošću posredovane sadržaje o staroslavenskome jeziku i glagoljičnom pismu. On – ponikao iz temelja slavenske/hrvatske filologije – paleoslavističkih i paleokroatističkih tema –prekodiran u umjetnički medij postao je trajnim poticajem studentima kroatistike iznovnih posezanja za stručnom i znanstvenom literaturom koja se tiče navedene problematike.

Cijela se redovničko-glagoljaška studentska zajednica tako nakratko vratila u 9. stoljeće, na Bizantski dvor, u odaje carice Teodore, crkvu Svetih apostola… družeći se s Konstantinom Filozofom i njegovim bratom Metodijem, razmjenjujući svoje slovo sa svetim Slovom/slovima njihovim.

A za misao i riječ u taj ih je magični svijet sigurno vodila ona koja je dopustila da se Az njome i kroz nju ispiše – autorica Jasna Horvat.

Tekst: Milica Lukić

Fotografije: Facebook stranica Glumačke skupine Glagoljica rediviva

Glumačka skupina Glagoljica rediviva

 

 


Pratite nas i na Facebooku