“Mjesec hrvatske knjige 2017.”

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 15.10.-15.11. 2017.

ORGANIZATORI: Knjižnice grada Zagreba

 

KRATAK OPIS:

Mjesec hrvatske knjige manifestacija koja se tradicionalno odvija svake godine na razini cijele države, a cilj je promocija hrvatske knjige, ali i čitanja općenito. Ovo je manifestacija u kojoj sudjeluju čitatelji, književnici, nakladnici, kulturni djelatnici, odnosno svi oni koji žele biti dio ovako jednog bitnog kulturnog događaja.

Mjesec hrvatske knjige svake godine ima svoju krovnu temu. Budući je još rano govoriti o tome koja je krovna tema za 2017. godinu i što će točno biti sadržaj same manifestacije za 2017. godinu, spomenuti ćemo krovnu temu za aktualnu 2016. godinu: „Čitam sto na sat“ i ukratko predstaviti ovogodišnji „Mjesec hrvatske knjige“ kako bi što više čitateljima približili o kakvoj je manifestaciji riječ. Ovogodišnja manifestacija svoje otvorenje imala je u gradu Šibeniku, a gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ ujedno je bila suorganizator.

“Najstariji hrvatski grad ove godine bilježi tri bitne obljetnice, i to 950. obljetnicu prvoga spomena – u ispravi hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., 150. obljetnicu utemeljenja Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku i 400. obljetnicu objavljivanja knjige izuma i projekata Novi strojevi (Machinae novae) Šibenčanina Fausta Vrančića. Zbog tih ga je razloga Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2016. odredio kao domaćina svečanoga otvorenja, koje će se održati u njegovu Hrvatskom narodnom kazalištu.
Nakon pozdravnih riječi Vilijama Lakića, ravnatelja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“, Željka Burića, gradonačelnika Grada Šibenika, Gorana Pauka, župana Šibensko-kninske županije, Davorke Bastić, predsjednice Programskoga i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2016. te Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture Republike Hrvatske, okupljeni će imati priliku pratiti bogat kulturno-umjetnički program: Tisućljetni Šibenik – izlaganje dr. sc. Ivice Poljička, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Šibenika, nastup Kulturne udruge Šibenske šuštine, koja će izvesti staro šibensko nijemo (mutavo) kolo te nastup klape Sebenico. Nakon završetka programa uslijedit će posjet izložbama u Knjižnici – Šibenik očima stranaca (građa iz fonda) i Šibenik očima Vladimira Kirina (trinaest izvornih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafičke mape Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkoga dizajnera Vladimira Kirina).

Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i ove se godine priključila manifestaciji sudjelovanjem u radu Programskog i organizacijskog odbora, programima koje će predstaviti u sklopu njezina trajanja, svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković Zaklade NSK, predstavljanjem dokumenta Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira u organizaciji CARNeta i NSK, tribinom Zelena knjižnica – iskustva i smjernice te izložbom i radionicom Sto lica knjige. Nacionalna i sveučilišna knjižnica bit će domaćin i završne svečanosti Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja, koja će se održati 15. studenoga, na kraju Mjeseca hrvatske knjige. “(http://www.nsk.hr/mjesec-hrvatske-knjige-2016/ )

 

Poveznice na događaj:

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Knjižnice grada Zagreba OSKULTURA

 

Izvor: http://www.efos.unios.hr/knjiznica/mjesec-hrvatske-knjige-2015/  (12.12.2016.)


Pratite nas i na Facebooku