Memorijal „Franje Krežme“ i Memorijal „Darko Lukić“

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: biennalna manifestacija, studeni 2017.

ORGANIZATORI: Glazbena škola Franje Kuhača

 

KRATAK OPIS:

“Memorijal Franjo Krežma tradicionalna je osječka bijenalna glazbena manifestacija, susret mladih gudača – učenika glazbenih škola, studenata muzičkih akademija i mladih, već afirmiranih glazbenika, iz Hrvatske i iz inozemstva.
Ova maifestacija održava se od 1971. godine, naizmjence s Memorijalom Darka Lukića (susret mladih pijanista). Program je sastavljen od tri dijela: „Koncert učenika glazbenih škola“,  „Koncert studenata muzičkih akademija“, „ Solistički koncert mladog umjetnika. Najboljim izvođačima dodjeljuju se plakete i diplome“.

U sklopu “Memorijala” organizira se povremeno i majstorski tečaj za mlade gudače, okrugli stol na teme vezane uz glazbeno obrazovanje i sl. Organizator festivala je Hrvatska glazbena mladež u Osijeku.
Franjo Krežma,  violinski virtuoz rođen je 1862. godine u Osijeku. Osim sviranja violine, bavio se i skladateljskim radom. Nakon završenog Bečkog konzervatorija trijumfirao je na pozornicama diljem Europe. Krežma je vrlo brzo stekao ugled i poštovanje tadašnjih glazbenih autoriteta, no prerana smrt 1881. spriječila ga je da postigne svjetsku slavu.” (http://klinfo.rtl.hr/nekategorizirano/glazba-i-ples/20-memorijal-franjo-krezma )

“Darko Lukić okupio je u Osijeku najuspješnije mlade pijaniste iz zemlje i inozemstva. U organizaciji Glazbene mladeži u Osijeku i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održana su tri koncerta u prostoru Atrija Gradske straže Muzeja Slavonije u Osijeku. Kažemo da je Darko Lukić svojim djelovanjem zadužio hrvatsku kulturu.

Izmjenjujući se u dvogodišnjim ciklusima s Memorijalom „Franjo Krežma“, međunarodnim susretom mladih gudača, Memorijal „Darko Lukić“ već je desetljećima jedna od temeljnih kulturnih manifestacija grada Osijeka kojom se doista može ponositi, a 2015. je godine doživjela jedno od svojih najkvalitetnijih izdanja u povijesti. Prva večer bila je i ovoga puta tradicionalno posvećena najmlađima, najuspješnijim i nagrađivanim učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Zagreba, Osijeka i Samobora. “(http://www.klasika.hr/index.php?p=article&id=2143 )

 

Poveznice na događaj:

Klinfo Klasika.hr Osijek-grad kulture

 

000525_3
Izvor: http://www.osijek-online.com/clanak/1001-00525-glazbena-mladez-u-osijeku-predstavlja-vam-23-memorijal-franjo-krezma.html  (03.11.2016.)

 

preuzmi

Izvor: http://republika.eu/novost/18858/memorijal-darko-lukic-u-osijeku (03.11.2016.)


Pratite nas i na Facebooku