Međunarodni festival tamburaške glazbe u Osijeku

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 20.05.-22.05.2016.

ORGANIZATORI: Hrvatski tamburaški savez u Osijeku; utemeljilo ga je Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“, 1961. godine.

 

KRATAK OPIS:

“Kada je Stjepan Njikoš, predstavnik osječkog Slavonskog tamburaškog društva „Pajo Kolarić“ stupio za govornicu stručne Konferencije nekadašnjeg Saveza muzičkih društava u Novom Sadu i iznio prijedlog o osnivanju Festivala tamburaške glazbe sa sjedištem u Osijeku, teško je bilo zamisliti te 1958. kakvu bi budućnost imao i što bi ga iz godine u godinu održalo vitalnim. No, kako je Grad Osijek oduvijek uživao status sredine s najdužom tradicijom u njegovanju tamburaške kulture, prijedlog je bio prihvaćen aklamacijama. Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ prihvatilo se organizacije i predložilo prvi Festivalski odbor, a pripreme za osnivanje i inauguraciju novoga festivala trajale su tri godine. Tako je došla i 1961., danas upisana zlatnim slovima u povjesnici manifestacije, a ondašnja dva festivalska dana, 23. i 24. travnja, označila su novu eru muziciranja na tamburi. Cijenjena i ljubljena kao narodno glazbalo, tambura od tada kreće ususret umjetničkoj glazbi čime se u cijelosti počinje mijenjati jednodimenzionalna percepcija ovoga instrumenta i uopće cijele instrumentalne obitelji kojoj pripada. Danas, u osvit 40. obljetnice, Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe pokazuje da je i dalje mlad kao da mu već nije 39 ljeta, a energiju mu obnavljaju nadolazeće generacije tamburaša te suvremena i starija hrvatska glazbena literatura. Prepoznajući kulturnu i društvenu važnost manifestacije, čiji je organizator Hrvatski tamburaški savez u Osijeku, Festivalu su se kao suutemeljitelji pridružili Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, bez čije potpore ne bi bilo moguće pisati o njegovoj povijesti, stvarati ga danas i planirati njegovu budućnost.

Ciljevi Festivala:  poticanje tamburaškog stvaralaštva, tamburaškog koncertiranja i tradicije tamburaške glazbe,  okupljanje skladatelja, dirigenata, glazbenih stručnjaka, mladih glazbenika, pjesnika te drugih kulturnih i javnih radnika na unapređenju kvalitete i novih vrijednosti u disciplini orkestralnog i komornog muziciranja, predstavljanje i promocija kvalitetnih ansambala i njihovih programa,  provedba natjecanja, vrednovanje orkestara/ansambala, skladbi i tekstova, poticanje stvaranja novih djela za tamburaške ansamble, promocija glazbene literature za tamburaške ansamble, obilježavanje obljetnica istaknutih skladatelja, kulturno-umjetničkih društava i značajnih povijesnih događaja, zahvale zaslužnim pojedincima, kulturno-umjetničkim društvima te nagrade, – unapređenje međunarodne kulturne suradnje. ” (http://htso.hr/wp-content/uploads/sites/489/2016/01/Propozicije-39.-MFHTG)

 

Poveznice na događaj:

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku TZ grada Osijeka grad Osijek

2016_05_10_medunarodni_festival_hrvatske_tamb_glazbe_490

Izvor: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=62396 (8.11.206.)


Pratite nas i na Facebooku