Krležini dani

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 12.12.2016.-14.12.2016.

ORGANIZATORI: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Odsjek za teatrologiju Zavoda za književnost i teatrologiju HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU iz Zagreba,  Filozofski fakultet u Osijeku

 

KRATAK OPIS:

“Krležini dani su kazališno-teatrološka manifestacija koja se održava od 1987.g. kada je postavljen monumentalni spomenik Miroslava Krleže, rad akademske kiparice Marije Ujević. No, tek se od 1990.g. ostvaruju Krležini dani kao kazališna smotra i znanstveno savjetovanje s tematikom iz hrvatske dramske književnosti i kazališta. Od 1990.g. Krležini se dani održavaju svake godine početkom prosinca. Organizatori Krležinih dana su: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Odsjek za teatrologiju Zavoda za književnost i teatrologiju HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU iz Zagreba, te Filozofski fakultet iz Osijeka. Uoči svakog savjetovanja objelodanjuje se knjiga sažetaka, a nakon savjetovanja zbornik radova. Voditelj je Krležinih dana dr. Branko Hećimović s Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta i glazbu HAZU.”  (http://web.ffos.hr/hrvatski/krlezini-dani )

“Znanstvena savjetovanja Krležinih dana obuhvaćaju svekoliku problematiku hrvatske dramske književnosti i kazališta. Nedugo nakon osnutka prošireni su i popratnim manifestacijama – izložbama, predavanjima, predstavljanjima knjiga te postavljanjem vijenca, govorom i recitalom pred spomenikom Miroslavu Krleži. Pokrovitelji Krležinih dana od 1990. godine su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, od 2006. njezin Razred za književnost, te  od samoga početka i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka. Skup se održava svake godine u prosincu, u vrijeme proslave godišnjice otvaranja Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku 7. prosinca i Dana grada Osijeka. Krležini dani od samoga su početka tematski, kulturološki i znanstveno aktualni, a na njima sudjeluje više generacija znanstvenika. Svake se godine na Krležinim danima predstavlja zbornik radova s prošlogodišnjeg skupa.” (http://info.hazu.hr/hr/o-akademiji/jedinice/odsjek_za_povijest_hrvatskog_kazalista/kdo )

Ovo još jedna od mnogih manifestacija u gradu Osijeku koja privlači velik broj posjetitelja koji su svjesni važnosti očuvanja kulture, naših kulturnih spomenika, oživljavanja velikih imena upravo ovakvom jednom manifestacijom.

 

Poveznice na događaj:

FFOS HAZU TZ grada Osijeka

 

2015_12_08_krlezini_dani_490_2

Izvor: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=59945 (12.11.2016.)


Pratite nas i na Facebooku