Kreativna riznica

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: travanj 2017.

ORGANIZATORI: EFOS, Institut za znanstvena i kreativna istraživanja u kreativnoj industriji-Andizet , Odjel za Kulturologiju u Osijeku, SZ Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Trgovačka i komercijalna škola “Davor Milas”

 

KRATAK OPIS:

Kreativna industrija je popularizacijski simpozij kulturnih i kreativnih industrija koji se održava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Prema riječima organizatora i sudionika Kreativna riznica događanje je koje primiče i naglašava važnost kulturne i kreativne industrije za cjelokupnu zajednicu, a poseban naglasak je stavljen na akademsku zajednicu i mlađe dobne skupine. Kreativna riznica bio je prvi popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj te se drži iznimno važnim za promicanje ovih industrija(Tomašević,2015:2). Ideja je istodobnim razvijanjem komunikacije profesionalaca i amatera, znanstvenika i stručnjaka, te povezivanjem srednjoškolske obrazovne institucije sa sveučilišnom akademskom zajednicom, kroz zajednička promišljanja o društveno odgovornoj kreativnosti pridonijeti razvoju metodološke platforme za istraživanje stajališta heterogenih kreativac (Hina, 2016:1). Cilj Kreativne riznice je da kroz sinergiju znanosti, kreativne industrije te umjetnosti istakne važnost umjetničkog izražavanja koji je ključni čimbenik sektora kreativne i kulturne industrije. Kao cilj se nameče i podizanje svijesti o kulturi grada, ali i Slavoniji, kroz mnoštvo predavanja i događanja.

Kreativna riznica je višedisciplinarna iz razloga jer okuplja stručnjake, ali isto tako i amateri iz različitih područja koji imaju zajednički cilj, a to je da podijele svoja znanja o društveno odgovornoj kreativnosti. Svatko od izlagača iz svoje perspektivne odnosno svoje struke progovara o kreativnim i kulturnim industrijama što rezultira mnoštvom zanimljivih predavanja.

Kreativna riznica 2016. otvorena je za javnost, a više od 110 sadržaja podijeljeno je u tri područja: stručna i znanstvena predavanja, kulturni i kreativni nastupi, javne rasprave i paneli. Kreativna riznica 2016. pridonosi zaživljavanju kulturnih i kreativnih sadržaja u Istočnoj Hrvatskoj, a aktivno sudjelovanje pripadnika mlađih dobnih skupina izgradnji njihovih životnih navika vezanih uz kulturne i kreativne sadržaje.

Kreativna riznica povećala je broj izlagača za 100% kroz svoje dvije godine postojanja. Upravo se time pokazala kao popularizacijski simpozij koji svake godine privlači sve veći broj ljudi. Očekivanja su kako će Kreativna riznica 2017.i tako svaka sljedeća, privlačiti sve veći broj zainteresiranih ljudi. Kreativna riznica 2015 brojila je više od sto izlagača. dok je Kreativna riznica 2016 brojila više od dvije stotine izlagača.

 

Poveznice na događaj:

Facebook stranica Andizet EFOS

 

kr-300x115

Izvor: http://www.efos.unios.hr/kreativna-riznica/ (20.10.2016.)


Pratite nas i na Facebooku