Kino Uranija: „Posljednja Freudova seansa“ – predstava

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 17.11.2016.

ORGANIZATORI: Turistička zajednica grada Osijeka

 

KRATAK OPIS:

“Godina je 1939. Europa je u kaosu Drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca ‘Kronika iz Narnije’ C. S. Lewisa. U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, dva velika uma, ateist Freud i vjernik Lewis sukobljavaju se oko velikih pitanja: Postoji li Bog? Ako postoji, zbog čega je svijet pun nesreća, bolesti, ratova…? Zbog čega opstaje zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose…? I na koncu – što nas određuje kao ljude?
Germainova drama ‘Posljednja Freudova seansa’ intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče ovih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet. Zbog toga Posljednja Freudova seansa ne silazi s njujorških pozornica već više od pet godina, a sada je konačno ima prilike vidjeti i osječka publika.

U samom djelu St. Germain ne staje ni na čiju stranu, zauzimajući poziciju neutralna „promatrača“ zanimljivoga verbalnog duela. Iako je ta pozicija rezervirana i za gledatelja, autor je svjestan kako neutralnost i otvorenost duha polako nestaju te kroz Lewisa zaključuje kako „diktatura ponosa stvara zidove“. Upravo iza tih zidova skriva se većina nas, brišući toleranciju prema pogledima i stajalištima izvan njih. A koliko su ti zidovi lažni i koliko je podjela nametnuta, pokazuju i gorljivi ateist Freud i vjernik Lewis koji na nekoliko mjesta, nesvjesni toga, ruše ograde i prelaze na „drugu stranu“. U vrijeme uzbune Freud, koji boluje od raka grla i odlučio je sam skončati svoj život, te Lewis, koji vjeruje u vječni život, panično navlače gas-maske, strahujući za vlastite ovozemaljske živote. Također, pokazuje se da cinik Freud cijeli život živi u monogamiji po pravilima Biblije, dok vjernik Lewis opasno pleše oko njih. No autor se ne zaustavlja tek na protagonistima, već vjerovanje i nevjerovanje testira kroz svijet u kojemu živimo, a koji je ispunjen primjerima beskrupulozna manipuliranja masama s pomoću vjere. Posebice u ratnim vihorima, što će potvrditi Drugi svjetski rat, čije buđenje protagonisti prate na radiju. Iako komad, očekivano, na kraju ne preteže ni na jednu stranu, ipak u jednoj od posljednjih replika: „Istina je osobna“, otkriva svojevrsnu vodilju za utišavanje razlika i njihovih kobnih posljedica. Istina o Bogu osobna je istina svakog pojedinca i svatko mora imati pravo na nju. (Vijenac, 2015.)

„Posljednja Freudova seansa“ prvo je djelo Mark St. Germaina izvedeno u Hrvatskoj, a uloge Sigmunda Freuda i C. S. Lewisa izvode Marko Torjanac i Franjo Dijak.” (http://sib.rtl.hr/dogadjanja/icalrepeat.detail/2016/11/17/12907/kino-urania-predstava-kazalista-planet-art-posljednja-freudova-seansa.html )

 

Poveznice na događaj:

Kazalište planet art SIBhr TZ grada Osijeka

 

cb2385efc75f4c2bb91429c1fd7b7a68

Izvor: http://allevents.in/osijek/posljednja-freudova-seansa-1711-u-kinu-urania/1246515818740142 (4.12.2016.)

 

 


Pratite nas i na Facebooku