Izložba Osječki Velesajam

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 1.12.2016.-27.02.2017.

ORGANIZATORI: Muzej Slavonija, autor izložbe i kataloga: viši kustos Grgur Marko Ivanković

 

KRATAK OPIS:

“Kakve sve tajne kriju fotografije i foto-albumi te kako se nekad „sajmovalo“ u Osijeku može se vidjeti na novoj izložbi pod nazivom Osječki velesajam, otvorenoj u Muzeju Slavonije Osijek. Izložbom se javnosti predstavljaju fotografije i foto-albumi iz fundusa Muzeja Slavonije, koju je priredio viši kustos Grgur Marko Ivanković, voditelj Zbirke fotografija. “(http://www.glas-slavonije.hr/319577/9/Velesajam-na-fotografijama )

“Izložba Osječki Velesajam izložba je fotografija Velesajma u razdoblju od 1925. do 1932. godine, u kojem se Velesajam odvijao na tri lokacije u gradu Osijeku. Uz foto-albume i originalne fotografije najatraktivnijih izložbenih paviljona i štandova, u Muzeju Slavonije pod ovom izložbom izloženi su i originalni plakati, katalozi, diplome i medalje s nekoliko osječkih Proljetnih i Jesenskih velesajamskih izložbi, a koji se i čuvaju u Muzeju Slavonije.

Godine 1925. velesajamska priredba održavala se u dvorištu zgrade Županije i na još nekoliko lokacija, zatim je 1926. preseljena na današnji Gajev trg, a od 1927. do 1932. godine izložbe Osječkog velesajma odvijale su se na onodobnom Vijećničkom trgu, danas Parku kralja Petra Krešimira IV. – kaže autor izložbe Grgur Marko Ivanković.
Muzej Slavonije u Zbirci fotografija čuva četiri albuma s fotografijama osječkih velesajmova iz 1928. i 1929. godine, koje je snimio osječki fotograf Vladimir de Bode te stotinjak pojedinačnih fotografija s motivima Velesajma, ukupno 500 fotografija. Osim foto-albuma i originalnih fotografija na izložbi se može doživjeti ugođaj Osječkog velesajma na povećanjima fotografija najatraktivnijih izložbenih paviljona i štandova. Posebnu atrakciju izložbe predstavlja nekoliko stiliziranih ambijentalnih segmenata velesajmskih štandova, u sklopu kojih su izložene originalne fotografije i predmeti s fotografija, koji se danas čuvaju u raznim zbirkama Muzeja Slavonije, a nekoć su bili izloženi na Osječkom velesajmu.

Uz to, posjetitelji koji su zainteresirani za ovu zanimljivu, no potpuno zaboravljenu, osječku temu mogu na izložbi sjesti i pogledati na televizijskom ekranu skenirane fotografije Osječkog velesajma, koje zbog maloga formata, i smještaja u albumima, ne bi bilo moguće primjereno razgledati.” (http://www.glas-slavonije.hr/319577/9/Velesajam-na-fotografijama )

 

Poveznice na događaj:

MSO Glas Slavonije Facebook stranica

 

osjecki-velesajam

Izvor: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=65046 (09.11.2016.)


Pratite nas i na Facebooku