GISKO: Znanstveni skup “Vojnici i vojnički život u serijalnim izvorima od 16. stoljeća do 1918.”

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 22.11.2016.

ORGANIZATORI: Filozofski fakultet u Osijeku, Hrvatski institut za povijest

 

KRATAK OPIS:

Filozofski fakultet u Osijeku i Hrvatski institut za povijest organiziraju znanstveni skup na kojem povijesni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva komentiraju i prikazuju svoje rezultate istraživanja vojne povijesti od 16. do početka 20. stoljeća.

“Upravo je u to vrijeme došlo do korjenitih promjena u vojnoj tehnologiji, strategiji i taktici,a hrvatski su vojnici bili novačeni u različite europske vojske te sudjelovali na ratištima diljem Europe. Prikazana istraživanja temelje se na povijesnim izvorima poput matičnih knjiga, vojnih popisa, popisa stanovništva, oporuka i sl. pa daju jednu drugačiju, skrivenu sliku vojničkoga života – govore o svakodnevici vojnika, vojničkim obiteljima i izvanbračnim vezama, njihovom položaju u društvu, ekonomskim prilikama i drugome. Znanstveni skup dio je aktivnosti projekta Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918. kojega financira Hrvatska zaklada za znanost.”(http://sib.rtl.hr/kultura/39-ostalo-kultura/19062-znanstveni-skup-vojnici-i-vojnicki-zivot-u-serijalnim-izvorima-od-16-stoljeca-do-1918.html)

“Skup se održava u sklopu bienalnog ciklusa suradnje ovih dviju institucija koji svaki put gostuje u drugome gradu. Ratna zbivanja obilježila su svakodnevni život kroz povijest, a u Hrvatskoj posebice dio nazvan ranonovovjekovlje kada su, kroz protuosmanske ratove, značajno utjecala na političke, gospodarske, demografske, društvene i kulturne sastavnice razvoja. Hrvati su ratovali u različitim vojskama, ovisno o tome pod čijom političkom upravom je teritorij bio. Većina statističkih podataka sačuvana je u tzv. serijalnim izvorima poput matičnih knjiga, popisa vojnika ili pak stanovništva. S obzirom da se statistikom povjesničari rijetko bave, ovaj je skup posvećen upravo toj temi. “(http://osjecka.com/vojnici-i-vojnicki-zivot-u-serijalnim-izvorima )

 

Poveznice na događaj:

FFOS SIBhr OSJEČKA tv

 

FFOS Vojnici plakati skupa print.indd

Izvor: http://sib.rtl.hr/kultura/39-ostalo-kultura/19062-znanstveni-skup-vojnici-i-vojnicki-zivot-u-serijalnim-izvorima-od-16-stoljeca-do-1918.html (2.12.2016.)

 

 


Pratite nas i na Facebooku