40. Rombergove glazbene večeri

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 04.11.-25.11.2016.

ORGANIZATORI: Centar za kulturu Sigmund Romberg i Amatersko kazalište Belišće

 

KRATAK OPIS:

“Dana  19. listopada 1970. godine po prvi puta su otvorene „Jesenske muzičke večeri“ posvećene skladatelju Sigmundu Rombergu. Već iduće godine mijenjaju ime u „Rombergove muzičke večeri“. Do današnjih dana ova manifestacija je održana 33 puta u kontinuitetu, osim za vrijeme Domovinskog rata. Vrijedni amateri i gosti profesionalni glazbenici obilježili su svojim umjetničkim radom glazbeni život Belišća kroz protekla desetljeća. Prvi program bio je „Veče popularnih operetnih melodija“, a nastupili su: Cseh Maria i Vari Eva, operne solistice Narodnog kazališta iz Pečuha i Štefica Petrušić, prvakinja opere HNK Osijek, uz klavirsku pratnju dirigenta osječke opere Antuna Petrušića.             Prve „Jesenske muzičke večeri“ zatvorene su 30. listopada 1970. godine programom „Zabavno veče“ u izvedbi Zabavnog orkestra Amaterskog kazališta Belišće pod vodstvom maestra Antuna Lulića. Te večeri naš zabavni orkestar izveo je i dvije Rombergove kompozicije: Ljubav i maj („Sweetheart“ iz Bijelog jorgovana) i Belišćanski Casino Marš, skladbu koju je posvetio Belišću.”  (http://belisce-online.info/belisce/hrvatska/40.-obljetnica-utemeljenja-rombergovih-glazbenih-veceri )

“Svakoga petka, od 4. do 25. studenoga 2016. godine u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg i Amaterskog kazališta Belišće, održavat će se program 40. Rombergovih glazbenih večeri. Cjelokupni program izvodit će se u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg.” (http://www.cks-romberg.hr/najava-40-rombergove-glazbene-veceri/)

“U petak, 25. studenoga 2016. godine, održana je završna večer 40. “Rombergovih glazbenih večeri”, najveće glazbene manifestacije u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg i Amaterskog kazališta Belišće, posvećene jednom od najvećih skladatelja popularne glazbe prve polovine 20. stoljeća – Sigmundu Rombergu. Glazbeni program završne večeri prigodno je nazvan “Bijeli jorgovan” prema najpoznatijem filmu s Rombergovom glazbom.
Mnogo je profesionalnih umjetnika, ansambala, društava, a posebno amatera – glazbenika i solista našeg Kazališta, koji su nastupali na dosadašnjim “Rombergovim večerima”. Svima njima treba odati priznanje i zahvalnost što su svojim sudjelovanjem doprinijeli da sačuvamo od zaborava i upoznamo nove generacije s djelom i likom Sigmunda Romberga. Zbog svih njih bi se riječ AMATER trebala pisati velikim slovima. ” (http://www.akbelisce.hr/zavrsene-40-rombergove-glazbene-veceri  )

 

Poveznice na događaj:

Centar za kulturu Amatersko kazalište Belišće grad Belišće

 

oooo

Izvor: http://www.akbelisce.hr/zavrsene-40-rombergove-glazbene-veceri/ (1.12.2016.)


Pratite nas i na Facebooku