Dani matice hrvatske – ogranak Osijek

VRIJEME DOGAĐANJA: listopad, studeni, prosinac 2016.

ORGANIZATORI: vodstvo Matice hrvatske – ogranak Osijek, sve četiri katedre odjela za Kulturologiju

 

KRATAK OPIS:

“Osječki ogranak Matice hrvatske već jedanaestu godinu organizira Dane Matice hrvatske u Osijeku, a najavljen je bogat program.
Ovogodišnji Dani održavat će se tijekom listopada, studenog i prosinca. Prema riječima Ivice Završkog, bit će to programima svakako najbogatiji Dani MH u Osijeku, a raznolikost potvrđuju predstavljanja novih izdanja knjiga, među njima i Josipa Cvenića i Stjepana Tomaša, potpredsjednika osječkog ogranka, predavanja, projekcije filmova, znanstveni skupovi, performansi i koncerti. Iznenađenje u programu epohalno je izdanje Ogranka MH u Osijeku “Hrestomatija osječke književnosti”.

Na Medicinskom fakultetu u Osijeku već je 22. i 23. listopada održan simpozij u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku “Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka”. Okrugli stol “Sigetska bitka i Nikola Šubić Zrinski u kulturnom pamćenju Hrvata i Mađara” održat će se 22. studenoga u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti. Sudionici su dr. sc. Stjepan Blažetin (Pečuh), dr. sc. Denis Njari (Szombathely) i mr. sc. Vladimir Kalšan (Čakovec). Za kraj Dana predviđen je veliki međunarodni znanstveni skup “Hrvatski istok u Domovinskom ratu“ u suradnji s Institutom “Ivo Pilar” – Područnim centrom Osijek. Održat će se u zgradi Rektorata Sveučilišta u Osijeku 2. i 3. prosinca.

Među novim knjigama već je 21. listopada predstavljena “90 godina Doma zdravlja u Osijeku”, 12. studenoga bit će predstavljen roman “Vožnja na mjestu” Josipa Cvenića, nakon toga i “Razgovor s obraćenikom” Stjepana Tomaša te “Svemirske tuge” Vanje Zanze.

U HNK-u Zagreb 4. studenoga predstavljena je Književna revija br. 1-2, posvećena prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj. “Osječke svaštice III” Zlate Živaković Kerže, izmijenjeno i dopunjeno izdanje, bit će predstavljene 3. prosinca u 17 sati u zgradi Vikarijata Osijek, a nakon toga i “Nostalgija: kratka povijest zaborava” prof. dr. sc. Zlatka Kramarića.

Bit će predstavljen i Zbornik radova s 2. međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – europski realiteti.

U knjižnici Odjela za Kulturologiju bit će izložba kataloga Slavonskih biennala (Biennala Slavonaca), a među predavanjima izdvajaju se “Suvremena hrvatska arhitektura”, “Povijest osječkog tramvaja“, “Pretisak glagoljskoga Misala hruackoga iz 1531.” te “Putovima sv. Martina”. “Đokica čita pm3x pjesme golubovima” kratki je film doc. art. Anđelka Mrkonjića, “Po čovika” (kratkometražni igrani film) bit će popraćen razgovorom s redateljicom Kristinom Kumrić Raspudić i scenaristicom Majom Hrgović, a “Poetski diptih/triptih” videoperfomans je doc. art. Anđelka Mrkonjića.

Multimedijalno izlaganje “Književna komunikacija potpomognuta kodovima brzog odgovora” održat će Jasna Horvat i Josipa Mijoč. Među radionicama tu je “Glagoljica redivia” i “Brendiranje Matice hrvatske”. Večer s kantautoricom Lidijom Bajuk bit će 25. studenoga u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti. D. Kovačević.” (http://www.maticahrvatskaosijek.hr/dani-matice-hrvatske-osijeku )

 

Poveznice na događaj:

Službena stranica grad Osijek TZ grada Osijeka

 

matica

Izvor: http://www.hercegovina.info/vijesti/hercegovina/mostar-hercegovina/svecano-zatvaranje-manifestacije-mostarskog-proljeca-2015-xvii-dani-matice-hrvatske-koncertom-vivaldi-mozart-92379#news_view (2.10.2016.)


Pratite nas i na Facebooku