Dani grafike

VRIJEME DOGAĐANJA: prosinac 2017.

ORGANIZATORI: Muzej likovnih umjetnosti

 

KRATAK OPIS:

“Likovna manifestacija u Osijeku, posvećena predstavljanju grafičke umjetnosti i njezinoj popularizaciji: izložbe grafika, grafičke radionice, predavanja na temu grafičke umjetnosti, predstavljanje edicija posvećenih grafici i sl.
„Program ovogodišnjih VII. Dana grafike smanjenog je opsega, a uz osnovni cilj – odrediti položaj i značenje grafičkog medija unutar likovnih umjetnosti, ima i specifičan cilj – približiti publici grafički medij dubokog tiska (bakrorez i bakropis) na primjerima iz plemićkih zbirki Slavonije i Srijema. Na ovogodišnjoj izložbi prikazat će se različiti aspekti povijesti grafičkog medija te ujedno dati uvid u grafiku kao važan reproduktivni i diseminacijski medij. Bakrorezi i bakropisi prikazuju bogatstvo grafičkog métiea, prezentiraju vrsnoću tehničke izvedbe te virtuoznost umjetničkog stvaralaštva. Zbirke MLU-a obuhvaćaju vrijednu, no ipak nedostatnu građu za postizanje cilja izložbe pa je izbor grafika iz ostavština plemićkih obitelji proširen i na funduse nekoliko drugih muzejskih ustanova istočne Hrvatske (Gradski muzej Vukovar, Muzej Slavonije, Muzej Valpovštine, Muzej grada Iloka, Zavičajni muzej Našice) te na zbirku Franjevačkog samostana u Vukovaru“, ističe kustosica izložbe Jasminka Najcer Sabljak.

O izložbi:

U četiri izložbena prostora, u prizemlju MLU prezentiran je izbor od 69. grafičkih listova. Grafički listovi u svojoj umnoživosti daju pregled povijesnih događanja i umjetničkih strujanja od početka 17. do početka 20. stoljeća na europskoj sceni od baroka do modernih vremena.

Bit će predstavljeni listovi tzv. reproduktivne grafike, koja ima funkciju prijenosa tuđih predložaka, likovnih informacija o djelima koja nastaju u drugom mediju (npr. ulja na platnu, crteži, skulpture). Za ovu su izložbu odabrana djela koja kvalitetom grafičkih otisaka variraju od umjetnički visokovrijednih prikaza (portreta, veduta, prikaza lova, šume, povijesnih prizora, genre scena) do djela nešto nižeg umjetničkog standarda, ali radova renomiranih grafičkih radionica.”

((http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/vii-dani-grafike-u-muzeju-likovnih-umjetnosti/107530)

 

Poveznice na događaj:

članak: Dani grafike TZ grada Osijeka Grad Osijek

vii-dani-grafike

izvor: http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/vii-dani-grafike-u-muzeju-likovnih-umjetnosti


Pratite nas i na Facebooku