Dani austrijske kulture u Osijeku

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 10.11.-17.11.2016.

ORGANIZATORI: Austrijski kulturni forum u Zagrebu,  grad Osijek, HNK Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Kinematografija Osijek, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika,Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

 

KRATAK OPIS:
“Dani austrijske kulture , u Osijeku su održani uspješno već četiri godine za redom i može se reći da polako postaju tradicijom. Program uključuje raznolika kulturna događanja kao što su koncerti, književni susreTi, izložbe, revije, filmovi i mnogi drugi. Također ukazuje na povijesno-kulturne veze između Austrije i Slavonije, uključujući naravno i grad Osijek.
Ovaj kulturni događaj organizira Austrijski forum u Zagrebu s potporom Veleposlanstva Republike Austrije u RH, zajedno sa Hrvatsko-austrijskim društvom u Osijeku i gradom Osijekom.

Dani austrijske kulture u Osijeku, koje organizira Austrijski kulturni forum u Zagrebu zajedno s Gradom Osijekom, HNK-om Osijek, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Kinematografima Osijek, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Osijek i Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek – Austrijskom čitaonicom Osijek doživljavaju svoje sedmo izdanje te sada već postaju tradicijom u Osijeku. Kao i proteklih godina na programu su raznolika kulturna događanja, a bliske povijesno-kulturne veze između Austrije i Slavonije upravo su do danas vidljive u Osijeku i ovoj regiji.
Svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu otvaraju se 7. dani austrijske kulture u Osijeku. Ovoga puta priredili smo posebnu glazbenu večer pod nazivom Handmade Music from Vienna na kojoj će se svirati trio „Square Waltz“ iz Beča. U skladbama Square-Waltz isprepliću se svjetska glazba i originalne skladbe uz primjese jazza i vatrenih improvizacija, a uvijek povezane s Bečom i velikim glazbenim naslijeđem ovoga grada glazbe.
Dani se nastavljaju otvorenjem izložbe „Coupe international Vol. Three: Eva Engelbert & Maja Marković“ 11. 11. u Muzeju likovnih umjetnosti. Umjetnice Eva Engelbert i Maja Marković često rade sa specifičnim izložbenim lokacijama i dijele zajednički interes za postavljanje izložbi izvan klasičnog izložbenog prostora.
U HDLU-u, Galeriji Kazamat, na programu je otvorenje zajedničke izložbe umjetnika Christopha Meiera i Dine Zrneca pod nazivom „Izazovi prostornosti“. Izložba će predstaviti mlade autore koji intenzivno razmišljaju o vlastitom umjetničkom pozivu.
Likovna radionica za djecu na temu „Slikanje i crtanje – Moj grad “ , namijenjena djeci od 4 do 14 godina. Radionica je zamišljena kao savršen omjer zabave i učenja .
Željko Jančić Zec, fotograf, video umjetnik i slikar u svojoj će nam izložbi „Sloboda“ otkriti što za njega znači biti slobodan. Otvorenje izložbe je 15. 11. u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici – Austrijskoj čitaonici.
Predstavljanjem knjiga „The Long Shots of Sarajevo, 1914 – 2014. Ereignis – Narativ – Gedächtnis“ i „Wechselwirkungen. Austria-Hungary, Bosnia-Herzegowina and the Western Balkans, 1878 – 1918“, zatvaraju se 7. dani austrijske kulture u Osijeku. “(http://deutsche-gemeinschaft.eu/26709/)

 

Poveznice na događaj:

Službena stranica austrijski kulturni forum TZ grada Osijeka

 

26-sqaure-waltz-pressefoto-2016-01-1800x1080px-1024x614_akfarticle

Izvor: http://www.kulturforum-zagreb.org/hr/article/7-dani-austrijske-kulture-u-osijeku/ (12.10.2016.)


Pratite nas i na Facebooku