culturenet.hr

culturenet.hr

Izvor: R.P.B., web centar hrvatske kulture, 14. travnja 2016.

link: http://www.culturenet.hr/default2.aspx?id=69932

 

NAJAVE

Kreativna riznica 2016. u Osijeku

vrijeme: 20.04.2016. – 23.04.2016.
mjesto: Osijek

Popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, čije se drugo izdanje pod nazivom ‘Kreativna riznica 2016’ održava u tome gradu od 20. do 23. travnja, ove godine donosi više od stotinu događanja na kojima će svoja iskustva na temu društveno odgovorne kreativnosti predstaviti više od dvije stotine izlagača.

Kako se ističe u najavi, inicijativa kojoj je cilj kroz sinergiju znanosti, umjetnosti i nove, kreativne industrije ukazati na važnost umjetničkog izražavanja kao jedne od ključnih poluga sektora kulturnih i kreativnih industrija, održava se u prostorima Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a ideja je kroz bogat program događanja i predavanja u tri dana aktivirati građane Osijeka te podići svijest o kulturi u tome gradu ali i čitavoj Slavoniji.

Nakon što je prvo izdanje simpozija u travnju 2015. u četiri dana okupilo više od 1300 posjetitelja na 70 različitih događanja, među kojima velik broj studenata, učenika, znanstvenika, profesora, poduzetnika i kreativaca vezanih uz područje kulturne i kreativne industrije, organizatori su ove godine simpozij odlučili organizirati s većim naglaskom na uključivanje mladih, s ciljem otvaranja njihova uvida u sadržaje kreativnog sektora koji će im potencijalno omogućiti buduća usmjeravanja.

Ideja je istodobnim razvijanjem komunikacije profesionalaca i amatera, znanstvenika i stručnjaka, te povezivanjem srednjoškolske obrazovne institucije sa sveučilišnom akademskom zajednicom, kroz zajednička promišljanja o društveno odgovornoj kreativnosti pridonijeti razvoju metodološke platforme za istraživanje stajališta heterogenih kreativaca.

Društveno odgovorna kreativnost krovna je tema “Kreativne riznice 2016”, a nakana je otvoriti javnu raspravu o tom i drugim pitanjima kreativnog sektora kao sektora koji se nalazi u svom formaliziranju, te pridonijeti populariziranju kulturne i kreativne industrije kao izvrsnog sadržaja koji je atraktivan kreativcima svih dobnih uzrasta.

Bogat program uključuje čak 61 predavanje, 25 radionica, tri panel rasprave i dva okrugla stola, a sve prate programi izvedbenih i audiovizualnih umjetnosti, izložbe, predstavljanja knjiga, video projekcije i predstave.

U povodu obilježavanja 55. obljetnice rada Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uoči samog svečanog otvaranja “Kreativne riznice 2016” u srijedu 20. travnja u ‘Auli glagoljice’ toga fakulteta, Šime Strikoman snimit će Milenijsku fotografiju njegovih djelatnika i studenata.

U sklopu programa predviđene su i “Stanke nadahnuća” u kojima heterogeni kreativci imaju priliku na neformalan način proširiti mreže vlastitih kontakata te tako osnažiti komunikaciju, koja je tome sektoru neophodna.

Svi su sadržaji otvoreni cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti, a ulaznice za sve programe su besplatne te se mogu dobiti prijavom na poveznicu http://www.efos.unios.hr/program-k-r-2016/, gdje se također može naći cjelokupan raspored svih događanja.

Sve završava u petak, 22. travnja, a kako koincidira s manifestacijom “Noć knjige 2016”, organizatori su u program za kraj uvrstili i “neuobičajeno predstavljanje” novog romana Jasne Horvat “Vilijun” (Naklada Ljevak, 2016.), koji se čita uz pomoć QR kodova. O tome će na promociji, uz autoricu te predstavljačice Dubravku Oraić Tolić i Nives Tomašević, govoriti dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Vladimir Cini. Dijelove teksta čitat će glumac Stipe Gugić, a poemu “Vila oblakinja” pjevat će skladateljica Tamara Šarlija.

Organizatori događanja su Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kulturnoj i kreativnoj industriji Andizet, u suradnji s partnerskim institucijama, Odjelom za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Studentskim zborom Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Trgovačkom i komercijalnom školom Davor Milas u Osijeku.

Važnost simpozija prepoznali su i pokrovitelji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. (Hina)


Pratite nas i na Facebooku