3. Susret znanosti i gospodarstva

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: 08.12.2016.

ORGANIZATORI: Hrvatska udruga poslodavaca i Ekonomski fakultet u Osijeku

 

KRATAK OPIS:

“Prve godine, 2014. godine kada se pokrenuo ovaj projektu, dobrovoljno se uključilo 30 studenta i 16 poslodavaca, a iduće godine, 60 studenata odrađuje praksu kod 34 poslodavca. Ove godine mreža se proširuje na ostale sastavnice Sveučilišta J.J.Strossmayera te se uključuje 45 poslodavaca koji primaju 100tinjak studenta. No projekt se od iduće godine nastavlja i na nacionalnoj razini. Naime, HUP potaknut dobrim osječkim primjerom, u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, nastavlja provoditi projekt na razini cijele Hrvatske. Stoga je posebna gošća na susretu bila Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, koja je istaknula da relevantni podaci pokazuju kako Hrvatska još uvijek premalo ulaže u istraživanje i inovacije te da je suradnja gospodarstva sa znanstvenim ustanovama, umjesto da vodi k uzajamnoj koristi, zapravo jako loša.

Ovaj susret potaknut je nastojanjima za još čvršćem povezivanju akademske i poslovne zajednice kako bi, diskutiranjem o aktualnoj gospodarskoj problematici, razmjenom iskustava i znanja mogli graditi temelje koji će, u konačnici, doprinositi sveopćem razvoju Regije. Ove godine tema panela „Izazovi mladih na tržištu rada – vizija Slavonije, Baranje i Srijema“ izdvojila je ključne probleme tržišta rada i upozorila na problematiku prisutnog jaza između očekivanja mladih generacija studenata i potreba poslodavaca. U panelu sudejlovali su: Andrea Božić, Saponia d.d. Osijek, Denis Sušac, Mono d.o.o. Osijek, Iva Iličić, Spin Valis d.d. Požega – praktikantica EFOS-HUP, Vedrana Jelušić Kašić, MBA, direktorica, EBRD za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, Sanja Maciček, studentica, Pravni fakultet u Osijeku (PRAVOS-HUP praktikantica), i Tihana Perković, Našicecement d.d. Našice -praktikantica EFOS-HUP.

U konačnici cilj ovih naših susreta je potaknuti razmišljanja oko mogućih smjerova budućeg djelovanja studenta, osoba koje će sutra biti u potrazi za prvim poslom, ali i poslodavaca – poručili su Nataša Drvenkar, Ekonomski fakultet u Osijeku i Ivan Sarić, HUP Osijek. Naposljetku, program stručnih praksi daje i rezultate, od 150 studenata koji su bili na praksi u ove tri godine i završili studij za njih 20 potvrđeno je zapošljavanje. U najvećem broju upravo u tvrtkama u kojima su odradili praksu. “(http://www.hup.hr/treci-susret-znanosti-i-gospodarstva.aspx )

 

Poveznice na događaj:

HUP Ekonomski fakultet u Osijeku Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku

 

treci-susret-znanosti-i-gospodarstva-636172314443052159_720_540

Izvor: http://www.hup.hr/treci-susret-znanosti-i-gospodarstva.aspx (10.12.2016.)


Pratite nas i na Facebooku