Kiparska kolonija u Ernestinovu

VRIJEME TRAJANJA DOGAĐANJA: kolovoz 2017.

ORGANIZATORI: Općina Ernestinovo i Likovna akademija Petar Smajić

 

KRATAK OPIS:

“Kiparska kolonija je tradicionalna  kulturno-umjetnička manifestacija koju organizira Općina Ernestinovo i Likovna udruga Petar Smajić. Ernestinovačka kolonija kao prepoznatljiv simbol mjesta, povijest je koja se čita kao priča. Kolonija djeluje od 1973. godine i od samih početaka do danas nezaobilazna je i vrijedna kulturna manifestacija. Počinje na poticaj kipara – mještana Ernestinova Petra Smajića, Mate Tijardovića i Siniše Tešankića. Nazivala se Ernestinovačka kolonija kipara naivaca, a bilo je to druženje i istovremeno stvaranje umjetnina od strane kipara. Osim utemeljitelja u prvoj kiparskoj koloniji davne 1973. godine sudjelovalo je još devet kipara. 1986. godine slikari izražavaju želju za sudjelovanjem u koloniji, te iste godine kiparska oaza postaje i slikarska. U ratnom vihoru 1991. godine selo Ernestinovo teško je stradalo, te bilo okupirano  do 1997. godine. U tom periodu otuđen je veliki broj umjetnina koje do danas nisu vraćene u Ernestinovo. Od povratka u Ernestinovo Kiparska kolonija polako je vraćala svoje čari umjetnosti i kulture.

“U sklopu kiparske manifestacije  svaku večer održava se kulturno-umjetnički program. Unazad nekoliko godina oformili smo Organizacijski odbor Kiparske kolonije sa ciljem  podizanja kvalitete kulturno-umjetničkog programa, a time i posjećenosti manifestaciji. Svake večeri u ernestinovačkom Parku skulptura održava se kulturno umjetnički program. Do sada su nastupili brojni poznati izvođači: Igor Delač i Prva liga, Sjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, Krunoslav Kićo Slabinac, Bosutski bećari, Slavonia Band, Tamburaški sastav Džentlmeni, TS Slavonski dukati, Klapa Sol”, ističe predsjednik Organizacijskog odbora Dino Tijardović.

Također u  program Kiparske kolonije uključuju se udruge sa područja Općine Ernestinovo. U programu Kiparske kolonije održavaju se  sportska  natjecanja u nogometu, odbojci.  Nogometni klub „Sloga“ Ernestinovo svake godine sudjeluje u programu sa održavanjem Memorijalnog nogometnog turnira “Borislav Gverijeri“. U programu Kiparske kolonije Ernestinovo 2014. godine manifestaciju su uveličali legende HNK „Hajduk“ Split. Ivan Gudelj, Đoni Wilson, Mato Neretljak . “(http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/kolonija-u-ernestinovu/95348 )

 

Poveznice na događaj:

Facebook stranica SIBhr HRT radio

 

kolonija-ernestinovo-2015-najava

Izvor: http://republika.eu/novost/42181/42.-kiparska-kolonija-ernestinovo-od-1.-do-9.-kolovoza (1.12.2016.)


Pratite nas i na Facebooku