Predavanje „Europa i Velika Britanija nakon Brexita“

VRIJEME TRAJANJE DOGAĐANJA: 23.11.2016.

ORGANIZATORI: Odjel za Kulturologiju

 

KRATAK OPIS:

“Predavanje “Europa i Britanija nakon Brexita” dr. Robina Harrisa, čiji je organizator Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, održat će se u srijedu, 23. studenoga, s početkom u 12 sati, u auli Rektorata. Dr. Harris, savjetnik nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher, a danas hrvatski državljanin koji živi u Zagrebu, donosi drukčiji i upućeni pogled na Brexit. Predavač je autor nekoliko knjiga, među kojima je i “Dubrovnik: A History”. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i član je uprave Centra za obnovu kulture u Zagrebu.”  (http://www.glas-slavonije.hr/318055/3/Europa-i-Britanija-nakon-Brexita )

“Desio se taj veliki preokret, to je doista bio povijesni dan. Radi se o prvom velikom porazu globalizatora, to je prvi pravi poraz Trilaterale i tajnog Bilderberg društva. Britanci su učinili korak natrag u procesu kojim centri financijske moći vode svijet prema diktaturi globaliziranog kapitala. To će imati značajne posljedice na poredak budućeg svijeta.
Guverner Britanske Centralne Banke Mark Carney  smireno je izjavio kako se financijski ništa strašno nije desilo. Britanija je glasala za izlazak iz EU i biti će kratki period nesigurnosti i prilagođavanja tom rezultatu. Građani će moći i dalje putovati gdje hoće, britanske robe i usluge će se moći i dalje prodavati. Bit će potreban jedan period da Ujedinjeno Kraljevstvo stabilizira nove relacije sa Europom i ostatkom svijeta. Može se očekivati određena volatilnost tržišta i ekonomije, dok se taj proces ne dovrši. Guverner je neizravno poklopio Camerona, koji je u kampanji (kao Vesna Pusić) izjavio da su s Brexitom u opasnosti britanske mirovine. Guverner je izjavio da će centralna banka osigurati potrebitu likvidnost u funtama, pritom je pokazao bazuku koja vrijedi više od 250 milijardi Funti, a ako bude potrebe ona može djelovati i u drugim valutama.
Velika Britanija je jasno pokazala kako njeno tržište ima izvanredne performanse, nakon referenduma londonska burza je pala najmanje u Europi. Britanija će stoga ostati jedno od najznačajnijih financijskih središta svijeta, svidjelo se to nekima ili ne.” (http://barometar.vecernji.hr/analyses/dobro-dosli-u-svijet-nakon-brexit-a-3139 )

 

Poveznice na događaj:

Glas Slavonije Večernji list GEOpolitik@news

 

132661670b702aff4e47c761c82d82cc

Izvor: http://www.vecernji.hr/eu/kljucnih-15-pitanja-i-odgovora-o-brexitu-1093605/multimedia/p1 (3.11.2016.)


Pratite nas i na Facebooku